Postoji mogućmost da je svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi iz zemlje pobjegao u oklopnom vozilu „mercedes“, kupljenom od francuske vlade prije tri godine, uz odobrenje Nikole Sarkozija, objavili su mediji.

Prema medijskim izvještajima, riječ je o vozilu sa pogonom na sva četiri točka, koje je posljednja riječ tehnike.

Novinar i analitičar Nabila Ramadani rekla je ruskoj televizijskoj stanici „Raša tudej“ da je vijest pomalo ironična, prije svega zbog toga što Francuska više od svih ostalih članica NATO-a želi da libijski lider bude uhvaćen.

„To je veliko sramota za francusku vladu, jer se ispostavilo da je predsjednik Sarkozi 2008. godine Gadafiju prodao automobil vrijedan četiri miliona evra, koji mu je i omogućio da pobjegne. To je oklopno vozilo vrhunske tehnologije. Opremljeno je komandnim sistemom koji je omogućio Gadafiju da bude u kontakti sa svojim snagama, kao i sistemom za ometanje praćenja, zbog čega je bilo nemoguće da ga lociraju špijunske letjelice NATO-a“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, dogovor o kupovini vozila postignut je 2007. godine,0 kada je Sarkozi bio ministar unutrašnjih poslova, prije nego što je nekoliko mjeseci kasnije izabran za predsjednika.

Ona je dodala da je Sarkozi, nakon što je izabran za predsjednika, primio je Gadafija u petodnevnu posjetu Parizu i pokazao mu ljepote tog grada.

Ostavi poruku