Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су тројица бивших официра расформиране Јединице за специјалне операције /ЈСО/ Ресора државне безбједности МУП-а Србије приведена на информативни разговор у вези са побуном „Црвених беретки“ из новембра 2001. године.

Дачић је навео да су приведени некадашањи помоћник команданта ЈСО задужен за контраобавјештајни сектор, а сада припадник Безбедносно-информативне агенције /БИА/ Веселин Лечић /51/, припадник Жандармерије Мића Петраковић /39/ и жандарм из Противтерористичке јединице Владимир Потић /37/.

Они су приведени у просторије Полицијске управе Београд у Улици 29. новембра и чека се долазак тужиоца који ће, према Дачићевим ријечима, одредити њихов статус.

Њима може да буде одређено полицијско задржавање, а могли би и да послије давања исказа буду пуштени на слободу.

Привођења су изведена по налогу Тужилаштва за организовани криминал.

Побуна припадника ЈСО почела је због, како су тада рекли припадници ЈСО, хапшења браће Бановић, који су били оптужени пред Хашким трибуналом.

Ненад и Предраг Бановић, који су били оптужени за ратне злочине почињене у логору Кератерм, ухапшени су на пијаци у Обреновцу и исте вечери пребачени у притвор у Схевенингену.

Након тога су „Црвене беретке“ блокирале сједиште јединице у Кули. Припадници ЈСО су 12. новембра блокирали аутопут у Београду код Центра „Сава“.

Побуна ЈСО трајала је од 8. до 17. новембра 2001. године.

Ostavi poruku