Премијер Републике Српске (РС) Александар Џомбић изјавио је данас да укупан дуг РС износи 3,6 милијарди конвертибилних марака и да се годишње издваја око 200 милиона марака на отплату унутрашњег и спољног дуга.

Одговарајући на посланичко питање у оквиру „Актуелног часа“ на сједници парламента РС, Џомбић је потврдио да Влада РС намјерава да се код комерцијалних банака задужи за нових 633 милиона КМ.

Он је казао да „задужење није проблем ако се контролише, ако иде у пројекте који ће доносити додатну вриједност и које одлази за санацију ванбуџетских фондова“.

У приједлогу одлуке Владе РС, која је достављена посланицима, предвиђено је да се РС код комерцијалних банака задужи за 385 милиона марака како би покрила дефицит у буџету и јавним фондовима РС и како би санирала стање у бањалучком Клиничком центру.

Предвиђено је да се РС задужи са 247,6 милиона марака како би реализовала одређене пројекте из области енергетике и здравства, те да санира посљедице од прошлогодишњих поплава. Опозиција је раније оптужила актуелну Владу РС да се задужује преко сваке мјере и да РС води у „дужничко ропство“.

Ostavi poruku