Више од 100 делегација учествује у дводневном скупу Покрета несврстаних, који се одржава у Београду. Поред несврстаних земаља, самиту присуствују и представници бивших држава СФРЈ и чланица Европске уније.

Покрет несврстаних земаља обележава 50. годишњицу од оснивања дводневним скупом који данас почиње у Београду. Први самит несврстаних, пре тачно пола века, одржан је, такође, у Београду.

Учесници скупа су почели да пристижу још јуче, а укупно је потврђен долазак више од 100 делегација. Међу учесницима министарског скупа ће, осим несврстаних земаља, бити и представници држава насталих из СФРЈ, али и чланица Европске уније.

На скупу ће присуствовати шефови дипломатије Словеније Самуел Жбогар и Црне Горе Милан Роћен, државни секретар хрватског министарства иностраних послова Марио Нобило, као и заменик министра спољних послова Македоније Зоран Петров.

Од европских земаља, доћи ће још и представници Мађарске, Финске, Шпаније и Кипра, који је као једина европска земља, поред Југославије, учествовао на првом самиту несврстаних у Београду, од 1. до 6. септембра 1961. године.

Првог дана скупа, планирано је свечано обележавање годишњице од одржавања првог састанка несврстаних, а учесницима у Дому народне Скупштине обратиће се и председник Србије Борис Тадић.

Специјални гост скупа биће Будимир Лончар, који је својевремено био министар спољних послова СФРЈ, преноси Танјуг. Биће приказан и филм о пола века Покрета несврстаних, који су направиле „Филмске новости“.

Другог дана, у Палати Србија биће одржана два панела, а први ће отворити шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

Прилика за српске компаније

Истовремено, привредне коморе Србије и Београда, Агенција за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА) и 18 водећих компанија из земље представиће потенцијале Србије и могућности за сарадњу са земљама чланицама Покрета несврстаних.

Шеф дипломатије Вук Јеремић истакао је, уочи почетка самита, да долазак више од 100 делегација показује какав углед Србија има у међународној арени.

Ово је први пут у историји да министарски скуп несврстаних организује земља која није чланица Покрета, већ посматрач, а тако велико окупљање – за које Јеремић каже да ће бити највећи скуп ове године у свету, не рачунајући Генералну скупштину УН – прилика је и за бројне билатералне сусрете.

Покрет несврстаних данас чини 118 земаља пуноправних чланица, што представља око две трећине чланица Уједињених нација (192), а државе чланице Покрета имају близу две милијарде становника. Покрет има и 20 земаља посматрача, међу којима је и Србија.

Ostavi poruku