Više od 100 delegacija učestvuje u dvodnevnom skupu Pokreta nesvrstanih, koji se održava u Beogradu. Pored nesvrstanih zemalja, samitu prisustvuju i predstavnici bivših država SFRJ i članica Evropske unije.

Pokret nesvrstanih zemalja obeležava 50. godišnjicu od osnivanja dvodnevnim skupom koji danas počinje u Beogradu. Prvi samit nesvrstanih, pre tačno pola veka, održan je, takođe, u Beogradu.

Učesnici skupa su počeli da pristižu još juče, a ukupno je potvrđen dolazak više od 100 delegacija. Među učesnicima ministarskog skupa će, osim nesvrstanih zemalja, biti i predstavnici država nastalih iz SFRJ, ali i članica Evropske unije.

Na skupu će prisustvovati šefovi diplomatije Slovenije Samuel Žbogar i Crne Gore Milan Roćen, državni sekretar hrvatskog ministarstva inostranih poslova Mario Nobilo, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Makedonije Zoran Petrov.

Od evropskih zemalja, doći će još i predstavnici Mađarske, Finske, Španije i Kipra, koji je kao jedina evropska zemlja, pored Jugoslavije, učestvovao na prvom samitu nesvrstanih u Beogradu, od 1. do 6. septembra 1961. godine.

Prvog dana skupa, planirano je svečano obeležavanje godišnjice od održavanja prvog sastanka nesvrstanih, a učesnicima u Domu narodne Skupštine obratiće se i predsednik Srbije Boris Tadić.

Specijalni gost skupa biće Budimir Lončar, koji je svojevremeno bio ministar spoljnih poslova SFRJ, prenosi Tanjug. Biće prikazan i film o pola veka Pokreta nesvrstanih, koji su napravile „Filmske novosti“.

Drugog dana, u Palati Srbija biće održana dva panela, a prvi će otvoriti šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Prilika za srpske kompanije

Istovremeno, privredne komore Srbije i Beograda, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) i 18 vodećih kompanija iz zemlje predstaviće potencijale Srbije i mogućnosti za saradnju sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih.

Šef diplomatije Vuk Jeremić istakao je, uoči početka samita, da dolazak više od 100 delegacija pokazuje kakav ugled Srbija ima u međunarodnoj areni.

Ovo je prvi put u istoriji da ministarski skup nesvrstanih organizuje zemlja koja nije članica Pokreta, već posmatrač, a tako veliko okupljanje – za koje Jeremić kaže da će biti najveći skup ove godine u svetu, ne računajući Generalnu skupštinu UN – prilika je i za brojne bilateralne susrete.

Pokret nesvrstanih danas čini 118 zemalja punopravnih članica, što predstavlja oko dve trećine članica Ujedinjenih nacija (192), a države članice Pokreta imaju blizu dve milijarde stanovnika. Pokret ima i 20 zemalja posmatrača, među kojima je i Srbija.

Ostavi poruku