У знак протеста због мера штедње, италијански град Филетино тражи независност и своју валуту. Градић има свега 550 становника, а према новим прописима о смањењу административних трошкова мораће да се припоји суседној општини Треви.

У Италији су због додатног стезања каиша на удару посебно локалне власти. Њихови буџети биће драстично смањени, а места са мање од 10 хиљада становника биће прикључена већим местима. У знак протеста, власти италијанског градића Филетино, прогласиле су независност.

Филетино, градић у централној Италији, око 100 километара од Рима има свега 550 становника, а према новим прописима о смањењу административних трошкова мораће да се припоји суседној општини Треви.

Власти Филетина то не желе и зато су прогласиле независност. Градоначелник, Лука Селари, коме прети отказ због кризе у еврозони, осмислио је нову валуту, са својим ликом.

„Италија је некада била састављена од кнежевина и грофовија. Ако мали Сан Марино може да опстане, зашто не би могао и Филетино“, каже Селари.

Новопрокламована кнежевина Филетино, са својим грбом ужива међународну славу, стране телевизије се утркују да сниме прилог о овом бунтовном градићу. Мештани се надају да би исто могли да ураде и други мали градови.

Ђулио Тремонти, италијански министар финансија, каже да су свесни да су презадужени, да нове мере нису популарне и велики су изазов за све.

Одлуке о укидању локалних администрација, прегруписавању општина, и завлачење руке у џепове богатих грађана због којих премијеру Берлусконију, како каже крвари срце, наишле су на тако жесток отпор, да и премијер жели да их повуче.

Дужнички терет Италије износи 120 одсто њеног годишњег економског учинка и други је највећи у еврозони, после Грчког.

Ostavi poruku