Кина је понудила своје оружје пуковнику Моамеру Гадафију током последњих мјесеци његовог режима током тајних преговора у Пекингу током јула о испоруци кинеског оружја Либији, преко Алжира и Јужне Африке, пише канадски дневник Глоуб енд меил (Глобе анд Маил).

Позивајући се на тајне документе до којих су дошли, канадски дневник наводи да су кинеске компаније под државном контролом биле спремне да продају оружје и муницију у вриуедности од најмање 200 милиона долара Гадафију упркос санкцијама УН, мада Глоуб енд меил није могао да потврди да ли је кинеско оружје и стигло у Либију, преноси агенција АФП.

Откривени документи показују да су високи савјетници Гадафија за безбједност отпутовали у Пекинг средином јула гдје су се састали са представницима кинеске компаније „Норинко“ (Норинцо), националне увозно-извозне компаније „Прецизна механика“ „ЦПМИЦ“ и компаније „Ксинксинг“ (XинXинг) увоз-извоз.

Те кинеске компаније понудиле су „цјелокупан контигент својих залиха на продају и обећали додатну испоруку, уколико је потребно“ а радило се о ракетним бацачима, експлозивним ракетама пуним горива, антитенковским ракетама као и пројектилима „QW-18“ нешто попут америчких ракета „стингер“, тврди канадски дневник.

Високи званичници (нове) пријелазне владе у Триполију наводе да су „њихове сумње појачане због оклевања Кине, Алжира и Јужне  Африке да подрже акције НАТО у Либији“, наводи у најновијем издању респектабилан канадски дневник.

Шеф Војног комитета прелазног савјета Омар Харири имао је увид у документа и закључио да то објашњава присуство новог оружја на бојном пољу, пише Глоуб енд меил.

„Ја сам скоро сигуран да су ‘ове’ пушке стигле и коришћене против нашег народа“,  рекао је Харири.

Спорни документи су откривени у гомили смећа у предграђу либијске престонице познате као Баб Акарах, гдје неколико најоданијих присталица пуковника Гадафија имају своје домове, наводи француска агенција.

Ostavi poruku