Тужилаштво БиХ није одговорило на дописе које им је упутио Мирко Лујић, директор Државне агенције за истраге и заштиту ( СИПА), а у којима тражи да му се каже шта је са истрагом против тројице високорангираних Бошњака на позицијама у овој агенцији.

Жељка Кујунџић, потпарол СИПА, потврдила је за „Независне“ да одговор никада није стигао и да не зна разлоге због чега је то тако.

У Тужилаштву БиХ нису одговорили зашто Лујић није добио повратну информацију и докле је стигла истрага против Вахида Алагића, Зијада Ланџе и Фаика Шпаге.

Извор „Независних“ испричао је да је Лујић, након што му није одговорено на тај допис, послао други по хитном поступку на који му такође никада није одговорено.

„Лујић би их вјероватно суспендовао или смијенио, али овако не може ништа јер их Бошњаци из Тужилаштва БиХ штите“, испричао је овај извор.

У СИПА нису хтјели говорити о разлозима због којих је тражена информација о Алагићу, Ланџи и Шпаги.

„СИПА до данас није добила информацију која се односи на истрагу против наведених лица. Што се тиче разлога због којих је директор тражио информацију јесте рутински посао агенције како би добили сазнања о евентуалном отварању истраге против наших службеника“, казала је Кујунџићева.

Подсјећамо, истрага против Алагића, Ланџе и Шпаге отворена је 2007, а обустављена 2009. године и то по налогу тадашњег међународног тужиоца Дејвида Швендимена. Истрагу је поново на захтјев Савеза логораша РС отворио Милорад Барашин, недавно суспендовани главни тужилац Тужилаштва БиХ.

У међувремену сви споменути добили су нове одговорне дужности у државним безбједносним структурама. Алагић је доспио до позиције начелника Одјељења за заштиту свједока у СИПА. На одговоран посао вратили су се и Шпаго и Ланџо.

Према наводима из раније пријаве која је поднесена против Алагића и Шпаге, наводи се да су Алагић као ратни командант полиције у Коњицу те Шпаго и Ланџо као једни од локалних команданата такозване Армије РБиХ одговорни за убиства око 50 Срба на ширем подручју те општине. Терете се и за паљење и уништавање српске имовине у селима Главатичево и Брадина.

Истрага против Вахида Алагића, Фаика Шпаге и Зијада Ланџе могла би довести до команданта тзв. Армије РБиХ Сефера Халиловића, о чијој улози у убиствима и мучењима Срба постоје докази, како тврде представници српских борачких и логорашких удружења.

„То је јасно као дан. Најодговорнији за злочине око Брадине је управо Халиловић, затим (Алија) Изетбеговић и (Ејуп) Ганић. Међутим, Тужилаштво БиХ управо те људе и штити и чисто сумњам да ће икада бити процесуирани“, казао је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС.

Према расположивим подацима, први ратни командант муслиманске армије један је од најодговорнијих за напад на село Брадину, гдје је ликвидирано 40 цивила и одведено више од 400 Срба у злогласни логор у Челебићима, гдје су мушкарци убијани, мучени и премлаћивани до смрти, а жене злостављање и силоване. Логор Челебићи је иначе први логор за Србе у БиХ.

Ostavi poruku