Predsjednici SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ 1990, SDA i SDP-a u ponedjeljak bi trebalo da u Mostaru, na prvom zajedničkom sastanku nakon oktobarskih izbora prošle godine, pokušaju približiti suprotstavljene stavove tri bloka političkih partija.

Srpski blok, koji čine SDS i SNSD, će insistirati da RS dobije četiri ministarstva, od kojih bi jedno bilo ministarstvo vanjskih poslova.

Ove dvije partije smatraju da im to pripada po principu rotacije. SNSD i SDS podržavaju da predsjedavajući bude legitimni hrvatski politički predstavnik.

Hrvatski blok, koji čine dva HDZ-a, želi poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekonstrukciju Vlade FBiH, u kojoj, kako smatraju, nema legitimnih hrvatskih predstavnika, te rješenje izbora vlasti u Srednjobosanskom kantonu.

Sarajevski politički blok, koji čine SDP i SDA, iako se nisu zvanično izjasnili o tome, po svemu sudeći za SDP žele poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara ili poziciju ministra vanjskih poslova. Osim toga, uslov koji su ranije pominjali za učešće u vlasti na nivou BiH je pristupanje platformi, prije svega o ekonomskim reformama, koju su potpisali sa građanski opredijeljenom NSRZB i ultradesničarskom HSP.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da što prije bude prihvaćena realnost u BiH, prije će biti formiran Savjet ministara.

„Mogli smo prije pet mjeseci da imamo Savjet ministara“, rekao je Dodik podsjećajući da stranke iz RS traže da se poštuju ustavni okvir i načelo rotacije, te da Srbima u ovom mandatu pripadnu četiri ministarska mjesta.

Navodeći da o ovome postoji visok stepen saglasnosti sa hrvatskim političkim partijama, Dodik je istakao da nije spreman da se dodvorava bilo kome.

On je poručio da RS prilikom dogovaranja Savjeta ministara nije spremna da trguje ministarskim mjestima.

„Što se tiče našeg odnosa prema funkcijama, želimo da dobijemo ministarstva u kojima možemo aktivno uticati na procese i da na taj način vratimo stvari u BiH u ustavne okvire“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da optužbama, koje na njegov račun upućuje SDP BiH, ova stranka želi da napravi alibi za svoju neuspješnu politiku i neispunjavanje predizbornih obećanja.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, izrazio je u nedjelju umjereni optimizam o postizanju dogovora.

„Drago nam je da je do sastanka došlo i očekujemo da će svi lideri pokazati odgovornost prema građanima. Očekujemo određen napredak i optimisti smo, ali mislim da je još preuranjeno očekivati da ćemo odmah postići dogovor o Savjetu ministara“, rekao je on.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, je kazao da je rano za davanje bilo kakvih prognoza.

„Sve što bih sada rekao bilo bi preuranjeno. Sve što možemo reći je da će sastanka biti. Koji će biti dometi, sada je teško reći“, rekao je on.

Za Rajka Vasića, izvršnog sekretara SNSD-a, najvažnije je da će lideri stranaka iz RS u Mostaru nastupiti kao strana.

„Stranke iz RS su napravile dogovor na Jahorini i u Mostaru ne nastupaju kao lideri stranaka nego kao strana iz RS, koja je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i sukreator BiH“, rekao je Vasić i dodao da ne očekuje posebne rezultate na sastanku.

Inicijatori sastanka su Dragan Čović, lider HDZ BiH, i Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990.

Ostavi poruku