Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић поручио је да Хрвати у Посавини, са становишта територије, не могу добити ниједан дио Републике Српске.

Васић је рекао да је идеја предсједника Федерације БиХ Живка Будимира да се Посавина прогласи новим дисктриктом у БиХ и одузме Српској „феноменална из угла ‘платформаша’, јер на тај начин једним метком хоће да ране и Србе и Хрвате“.

„Хрвати у Посавини, са становишта територије, не могу добити ниједан дио РС. Наравно, сви без проблема могу да се врате. Сматрам и да овакве иницијативе неће зауставити процес успостављања трећег ентитета у БиХ“,  рекао је Васић за „Прес“.

Он је истакао да се питање Посавине увијек посеже када се жели разбити хрватски национални интерес у БиХ, а посебно када се потегне питање трећег ентитета.

Према његовим ријечима, то је вјечита тема која се јавља као противтег причи о трећем ентитету, а истовремено покушава се од РС откинути дио територије.

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир тврди да је „добио подршку шефа ОХР-а Велентина Инцка да се Посавина прогласи новим дистриктом у БиХ и тако одзуме Српској“. Идеју су, тврди Будимир, подржали и многи међународни званичници и амбасадори неких од најмоћнијих земаља у БиХ.

Из РС одговарају да је Будимирова иницијатива пробни балон и одговор на захтјев појединих кантона с хрватском већином у ФБиХ да се на референдуму изјасне о отцјепљењу од ФБиХ.

Извор: СРНА

Ostavi poruku