Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić poručio je da Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan dio Republike Srpske.

Vasić je rekao da je ideja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da se Posavina proglasi novim disktriktom u BiH i oduzme Srpskoj „fenomenalna iz ugla ‘platformaša’, jer na taj način jednim metkom hoće da rane i Srbe i Hrvate“.

„Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan dio RS. Naravno, svi bez problema mogu da se vrate. Smatram i da ovakve inicijative neće zaustaviti proces uspostavljanja trećeg entiteta u BiH“,  rekao je Vasić za „Pres“.

On je istakao da se pitanje Posavine uvijek poseže kada se želi razbiti hrvatski nacionalni interes u BiH, a posebno kada se potegne pitanje trećeg entiteta.

Prema njegovim riječima, to je vječita tema koja se javlja kao protivteg priči o trećem entitetu, a istovremeno pokušava se od RS otkinuti dio teritorije.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tvrdi da je „dobio podršku šefa OHR-a Velentina Incka da se Posavina proglasi novim distriktom u BiH i tako odzume Srpskoj“. Ideju su, tvrdi Budimir, podržali i mnogi međunarodni zvaničnici i ambasadori nekih od najmoćnijih zemalja u BiH.

Iz RS odgovaraju da je Budimirova inicijativa probni balon i odgovor na zahtjev pojedinih kantona s hrvatskom većinom u FBiH da se na referendumu izjasne o otcjepljenju od FBiH.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku