Либијски побуњеници објавили су како су заробили на стотине страних држављана. Ту вијест пренијело је Међународно вијеће Црвеног крста. Према писању портала Сwиссинфо међу заробљеницима је и 17 Хрвата. Особље Црвеног крста прошли их је седмице посјетило.

Портпарл те организације није желио казати у каквим условима бораве заробљеници.

Из Министарства вањских послова Хрватсе кажу како немају података да су у Либији ухапшени хрватски држављани. Кажу како ће контактирати либијску дипломатску мисију у Загребу како би све разјаснило јесу ли то држављани Хрватске, јер је могуће да ухапшени људи јесу Хрвати, али  с држављанством неке друге земље. Иначе, већина хрватских држављана из Либије је евакуисана у фебруару и марту.

Ни седам дана након пада Триполија у побуњеничке руке још се не зна гдје је Моамер Гадафи. Његова супруга, двоје синова и кћер пребјегли су у Алжир. Либијски устаници због тога су критиковали сусједе који су прихватили породицу бившег либијског владара. Национално прелазно вијеће у Либији тражи од Алжира да им испоруче Гадафијевце како би им могли судити. У понедјељак су побуњеници објавили како је Гадафијев син Камис тешко рањен у ракетирању код Триполија те да је касније преминуо у болници. До сада независни извори нису потврдили те тврдње. Камис којем је било 28 година, командовао је бригадом која је гласила за једну од најучинковитијих међу снагама оданим Гадафијевом режиму.

Побуњеничке снаге на терену споро напредују према Сирту, посљедњем упоришту Гадафија. Многи су увјерени да се бивши либијски вођа скрива 100 километара југоисточно од Триполија заједно са своја два сина.

 

Ostavi poruku