Federalni sud u Čikagu oglasio se nadležnim da sudi po tužbi Srba iz Republike Srpske Krajine, koju su u ime njih podnijele srpske organizacije u SAD-u, optužujući američku firmu penzionisanih vojnih oficira Military Professional Resources Incorporated (MPRI), koja je instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji i sudjelovala u njoj, tvrdi beogradski dnevni list „Pravda“.

Po tužbi, za odštetu se traži 10 milijardi dolara, i to 25.000 dolara po svakome od 200.000 izbjeglih i prognanih Srba.

MPRI je uložio žalbu na tužbu i tražila da se nadležnim odredi sud u Vašingtonu, gdje je i sjedište te organizacije. To je odbijeno, na zadovoljstvo tužilaca, jer su smatrali da bi vašingtonski sud bio pristran i sudio u korist MPRI.

Srbi inače optužuju američku kompaniju za sudjelovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine. Kao dokaz o saradnji MPRI i Hrvatske je potpisani ugovor o obuci hrvatskih oficira i vojnika. Prihvaćajući nadležnost za postupanje po ovoj tužbi, Federalni sud u Čikagu pozvao je obje strane da do kraja septembra dogovore izvansudsku nagodbu.

Ako MPRI ne pristane na odštetu, počeće veliki proces. U obrazloženju odluke suda kojom je predmet prihvaćen, sudija je naveo da tužba „ima dubinu i ozbiljnost“, pa je odredio suđenje.

Peter Singer, stručnjak za privatni vojni sektor i autor knjige „Korporacijski ratnici“, koja analizira globalni razvoj privatnog vojnog sektora, u knjizi piše da je službeni angažman MPRI u Hrvatskoj bio – demokratski razvoj vojske.

„Instrukcije MPRI-ja ostavile su traga u Hrvatskoj vojsci“, primjećuje Singer, navodeći da su HV-u pomogli i neki britanski vojni oficiri. Singer naglašava da su se akcije u „Oluji“ provodile po udžbenicima NATO-a, što je i razumljivo, napominje, jer su neki od penzionisanih oficira MPRI-ja bili autori vojne doktrine NATO-a.

Ostavi poruku