Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da se mora učiniti mnogo više da Kosovo i Metohija u cjelosti uvijek budu dio Srbije.

„Nikada nisam bio za podelu, jer je Kosovo srpsko i bilo kakva podela značila bi da naša država diže ruke od njega“, rekao je patrijarh Irinej za „Ekstra magazin“.

Osvrćući se na prilike u Crnoj Gori patrijarh Irinej je ocijenio da je nepojmljivo stvaranje posebne nacije i jezika u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

„Mi smo jedan narod, bez obzira koliko se u Crnoj Gori pokušava da pokaže nešto drugo. Prihvatam da Srbija i Crna Gora budu dvije države, ali one moraju da imaju normalne odnose i ne znam kome ide u prilog jaz koji se stvara“, istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej naglasio je da će uvijek pomagati Niš kao strateški centar Srbije i da će biti aktivan učesnik obilježavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, koji će biti organizovano 2013. godine.

„Mislim da će to biti skup svih crkava i da će to biti dogaćaj od velikog značaja za Niš i Srbiju, ali i crkvu posebno“, rekao je patrijarh Irinej.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku