Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da su u ovom entitetu već godinama prisutne tenzije zbog mogućih socijalnih nemira i da pri kraju svake budžetske godine u pitanje dolazi servisiranje obaveza.

Nikšić je istakao da je realna opasnost da to eskalira i ove jeseni, ali se nada da će Vlada svojim potezima pokazati svim tim grupacijama da radi sve što može i u njihovu interesu.

„Oni ranjiviji će biti posljednji na kojima ćemo štedjeti“, rekao je Nikšić za „Večernji list“, izdanje za BiH.

Govoreći o radu Vlade, on je istakao da bi lakše bilo da postoji značajnija parlamentarna većinu od postojeće.

Na pitanje koliko im otežava rad činjenica da većina Hrvata ne prihvata ovu vlast, Nikšić je rekao da zbog takvog stanja često dolaze u situaciju da opreznije donose odluke, pazeći da svojim postupcima ne izazovu negativna reagovanja ili pogrešno tumačenje.

On je naglasio da se ova Vlada neće svetiti nikome i da investicioni ciklus kreće od Hercegovine, gdje će početkom sljedećeg mjeseca potpisati ugovor i krenuti sa izgradnjom autoputa od granice prema sjeveru.

Nikišić je rekao da će Vlada FBiH poslati inspekciju da provjeri informacije o tome da Hypo banka ima fiksnu kamatu na koju po ugovoru dodaje vrijednosti LIBOR-a zaokruženu na pola decimale. Kada se LIBOR smanji, oni navodno ne smanjuju kamatu, iako bi po ugovoru to morali da rade.

Prema njegovim riječima, budući da je LIBOR jako nizak, kamata je u nekim slučajevima trebalo da bude niža i do 2,5 odsto, a koju banka ne obračunava.

„Želimo provjeriti to kako bi zaštitili građane. Inspekcija ima mogućnost podnijeti prijavu i da banka plati kaznu. U tom slučaju će morati vratiti građanima ono što im je uzela“, poručio je Nikšić.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku