Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је да су у овом ентитету већ годинама присутне тензије због могућих социјалних немира и да при крају сваке буџетске године у питање долази сервисирање обавеза.

Никшић је истакао да је реална опасност да то ескалира и ове јесени, али се нада да ће Влада својим потезима показати свим тим групацијама да ради све што може и у њихову интересу.

„Они рањивији ће бити посљедњи на којима ћемо штедјети“, рекао је Никшић за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Говорећи о раду Владе, он је истакао да би лакше било да постоји значајнија парламентарна већину од постојеће.

На питање колико им отежава рад чињеница да већина Хрвата не прихвата ову власт, Никшић је рекао да због таквог стања често долазе у ситуацију да опрезније доносе одлуке, пазећи да својим поступцима не изазову негативна реаговања или погрешно тумачење.

Он је нагласио да се ова Влада неће светити никоме и да инвестициони циклус креће од Херцеговине, гдје ће почетком сљедећег мјесеца потписати уговор и кренути са изградњом аутопута од границе према сјеверу.

Никишић је рекао да ће Влада ФБиХ послати инспекцију да провјери информације о томе да Хyпо банка има фиксну камату на коју по уговору додаје вриједности ЛИБОР-а заокружену на пола децимале. Када се ЛИБОР смањи, они наводно не смањују камату, иако би по уговору то морали да раде.

Према његовим ријечима, будући да је ЛИБОР јако низак, камата је у неким случајевима требало да буде нижа и до 2,5 одсто, а коју банка не обрачунава.

„Желимо провјерити то како би заштитили грађане. Инспекција има могућност поднијети пријаву и да банка плати казну. У том случају ће морати вратити грађанима оно што им је узела“, поручио је Никшић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku