Београд не би требало да попушта у односу на Косово, јер му то сигурно неће олакшати пут у ЕУ, оцијенио је предсједник Словенске националне странке Змаго Јелинчич.

Он је истакао да је Србија по питању Косова у веома тешкој позицији, али да, с друге стране, и Приштина страхује да би Београд могао да покрене питање дијела територије који је Јосип Броз Тито „поклонио“ тада јужној српској покрајини.

Ријеч је о неких девет или 11 одсто територије Косова, које би Србија могла да тражи и да макар то добије, указује словеначки политичар у интервјуу франкфуртским „Вијестима“.

Упитан да ли Србија уопште може да добије нешто послије захтјева њемачке канцеларке Ангеле Меркел о укидању српских институција на сјеверу Косова, Јелинчић је одговорио да је тачно да су на дјелу двоструки стандарди међународне заједнице о питању Косова, која Приштини много тога толерише.

„Али, није толико страшно када то Брисел ради колико би било када би то чинила Србија. Београд, односно српски политичари не смију да попуштају, јер их то сигурно неће одвести брже у Европску унију. Србија ће бити дио ЕУ када међународна процјена буде да је добро да постане чланица“, објаснио је он.

Јелинчић је изнио мишљење да Меркелова игра дуплу игру, јер, ако заиста жели мир и стабилност, требало би да иде и у Босну и Херцеговину, коју је заобишла на балканској турнеји.

Када је ријеч о изјавама међународних званичника да се са Косовом завршава и прича о границама на Балкану, он је подсјетио да је већ било неких сигнала по том питању.

„Србији се замјера да нема добар однос према мањинама. А, можда ће да потегну и ‘аргументе’ да се Југославија распала, па ни границе више нису чврсте. Међутим, предност Србије је што је била међународни субјект и прије Првог свјетског рата, па има аргументе и у случају мађарских аспирација према Војводини“, указао је словеначки политичар.

У вези недавног сусрета словеначког премијера Борута Пахора са предсједником Србије Борисом Тадићем, који је окарактерисан као приватни, Јелинчић је оцијенио да шеф словеначке владе није дошао као пријатељ српског предсједника, већ више у функцији испипавања терена, односно да види да ли је Тадић прије за Косово или за Европу.

 

Ostavi poruku