Италија мора да штеди. Силвио Берлускони је наумио да реорганизује локалну самоуправу, нарочито у мјестима која имају мање од 1.000 становника. Грађани протестују. Неки најављују и отцјепљења.

Берлусконијева влада планира да доведе у питање један дио италијанске историје, културе и идентитета. На примјер, традицију Кимбра, малог планинског народа германског поријекла, који од 12. вијека живи на сјеверу Италије, а који, када је ријеч о култури и језику, представља право острво.

У провинцији Верона постоји 13 кимбријских општина, али, према плановима о штедњи италијанске владе, ускоро ће их бити само девет.

Алдо Ђуђоле је градоначелник мјеста Селва ди Прогњо, на кимбријском Брунгхе. Његова општина броји нешто мање од 1.000 становника и зато ће нестати, односно мораће да буде спојена са неком другом.

„Дошли смо овдје да представимо општине са становницима њемачког поријекла. Боримо се против уништења наше историје. Нестаће цивилизација којом се поносимо и коју желимо да сачувамо“, изјавио је он за њемачки државни радио „Дојче веле“.

Грађани Селве ди Проња протестују пред парламентом у Риму и траже независност. Један од њих каже: „Ионако је тешко живјети у планинама. Прелазимо километре да бисмо зарадили за хљеб. А они сада хоће све то да промијене.“

Италија је богата малим и традиционалним градовима и општинама, има их око 2.000. Све оне имају свог градоначелника, скупштину општине, своју управу која организује послове око градске чистоће и социјалне службе.

Роберто Калдероли, министар у Берлусконијевој влади, сматра да ће распуштањем ових комуна бити уштеђене огромне количине новца.

„То значи да на нивоу општина више неће бити скупштина, неће бити референата. Оне ће имати заједнички буџет и заједничку општину“, рекао је он.

Градоначелник градића Торе е Пичили, мјеста на југу Италије, преко Фацебоока је позвао људе да постану становници његове општине, како би се број њених становника повећао и прешао границу од 1.000.

Неки градови чак пријете да ће прогласити независност. Општина Филетино у близини Рима је већ најавила да ће у случају да покушају да је укину постати самостална кнежевина.

Ostavi poruku