Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да се напади на њега и министра спољних послова Србије Вука Јеремића не заснивају на чињеницама него на предрасудама.

„Ово је потврда да је Алберт Ајнштајн био у праву када је рекао да је лакше разбити атом него предрасуде“, прокоментарисао је Додик за београдску „Политику“, реагујући на нападе на њега и Јеремића због наводног покушаја да се преко Републике Српске дестабилизује регион.

Напад на Додика и Јеремића услиједио је након Јеремићевог покушаја да преко представника РС у заједничким органима БиХ обезбиједи подршку БиХ у Савјету безбједности УН за осуду једностране одлуке косовских власти да на сјевер Косова и Метохије пошаље специјалну полицијску јединицу.

Додик је оцијенио очекиваном изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће БиХ, при одлучивању у Савјету безбједности УН, водити рачуна прије свега о властитим интересима, а не о интересима Србије, или чак Косова.

„Комшић не жели сукоб са силама, које су Србији отеле Космет, јер оне играју значајну улогу и у БиХ. Оне дувају у једра бошњачког политичког чамца, којег његови веслачи – сарајевска политичка елита – гони према луци коју бих назвао унитарна БиХ. Комшић и његови истомишљеници не желе да изгубе подршку странаца у остваривању овог циља“, сматра Додик.

Изјаву потпредсједника Социјалдемократске уније БиХ Мире Лазовића да су „Дејтонски споразум, Република Српска и њен однос према властитој држави БиХ кључни проблеми региона“, Додик је оцијенио као позив на рушење Дејтона и укидање РС.

„Свим легалним средствима боримо се за очување Дејтона и РС. И то је сарајевским политичарима препрека да у миру остваре свој ратни циљ: да БиХ буде држава бошњачког народа, у којој би остала два народа – Срби и Хрвати – били маргинализовани. Ја им поручујем да у томе неће успјети“, поручио је Додик.

Реагујући на изјаву аналитичара Пеје Гашпаревића, који Јеремићеву констатацију да порука њемачког канцелара Ангеле Меркел да на сјеверу Косова треба укинути паралелне институције може да има стратешке посљедице по Балкан, види као „одјек некадашњег виђења Србије као жандара на Балкану“, Додик је рекао да Гашпаревић робује Коминтерниној матрици о Србима као угњетавачима осталих југословенских народа.

„Чињенице говоре супротно – Срби су од Косовске битке до данас највећи страдалници и губитници на Балканском полуострву. Имајући у виду укупну политичку ситуацију, неопходно је да се сви српски водећи политичари у региону састану и да утврде политичке принципе које ће сви проводити“, сматра Додик.

Извор: СРНА

Ostavi poruku