Заштитна врата која би требало да чувају Венецију од поплава још нису готова, па влага и морска со, посебно након поплава, и даље уништавају непроцјењиве културне вриједности овог града, који дневно посјети око 60.000 људи.

Током 2010. високе плиме преплавиле су трг Светог Марка у Венецији више од 200 пута. Стручњаци тврде да је ове године боље, али упркос тврдњама, ниво мора непрестано расте.

И базилика Светог Марка, споменик симбол некада моћног града изграђен прије око хиљаду година, са мозаицима од злата и драгог камења који заузимају површину од 8.000 квадратних метара, урушава се.

„Највећи непријатељ базилике Светог Марка је вода. Она продре у атриј 200 пута годишње, понекад и само мало као сада, али тако да су сви радови од камена и зидови потопљени“, каже архитект Еторе Вио.

„Соли има више када се кристализира. Када се рашири унутар цигле – она пукне и онда њезини дјелићи падају. Ако имате мозаик преко те цигле, онда се и мозаик урушава“, објашњава он.

У радионици рестауратори слажу стотине малих каменчића у боји од којих се праве мозаици. Сваки оштећени каменчић је пажљиво одложен на комаду тканине, на скици која представља копију оригиналног мозаика у базилици. Врло мало оригиналних каменчића буде замијењено копијом. За рестаурацију само једнога квадратног метра мозаика потребно скоро годину дана како би се он вратио у претходно стање.

Извор: СРНА

 

Ostavi poruku