Sjedinjene Američke Države će obustaviti svu finansijsku pomoć Palestinskoj upravi ako zatraži od Ujedinjenih nacija priznanje nezavisne države u septembru, upozorio je danas američki generalni konzul u Jerusalimu Daniel Rubinštajn.

On je rekao glavnom palestinskom pregovaraču da će SAD uložiti veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se poziva na priznavanje nezavisne palestinske države na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, u okviru granica prije rata 1967. u kom je Izrael osvojio te teritorije i članstvo u svjetskom tijelu.

„Ako  Palestinska uprava insistira da ide u Savjet bezbjednosti, SAD će upotrebiti veto“, rekao je generalni konzul Erekatu na sastanku u Jerihonu, navedno je u saopštenju iz Erekatove kancelarije koje prenose izraelski mediji.

“I u slučaju da Palestinska uprava traži unapređenje svoje pozicije u UN kroz Generalnu skupštinu, Kongres SAD će preduzeti kaznene mjere protiv toga, uključujući obustavljanje pomoći SAD, rekao je Rubinštajn, objasnivši da njegova zemlja smatra  nastojanja Palestinaca u UN beskorisnim i da je bolje zakljčiti mir s Izraelom kroz direktne pregovore.

Erekat je rekao da bi podrška SAD Palestincima u UN zapravo ojačala takozvano dvodržavno riješenje i mir na Bliskom istoku, pozvavši Vašington da razmotri svoju poziciju.

Palestinski pregovarač se takođe sastao sa predstavnikom Evropske unije u PU  Kristijanom Burgerom i apelovao na Evropu da podrži palestinske napore da dobiju puno članstvo u UN. On je rekao da bi EU  trebalo da zauzme ispravnu, a ne laku poziciju.

EU još nije odlučila  šta će uraditi  kada se to pitanje nađe na dnevnom redu SB UN.

Neke zemlje kao što je Španija obećale su podršku Palestincima.

Ako SAD ulože veto na rezoluciju SB Palestinci planiraju da zatraže od Generalne skupštine UN da glasa za rezoluciju a  da bi ona prošla potrebna je dvotrećinska većina.

 

Ostavi poruku