Сједињене Америчке Државе ће обуставити сву финансијску помоћ Палестинској управи ако затражи од Уједињених нација признање независне државе у септембру, упозорио је данас амерички генерални конзул у Јерусалиму Даниел Рубинштајн.

Он је рекао главном палестинском преговарачу да ће САД уложити вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом се позива на признавање независне палестинске државе на Западној обали и појасу Газе, у оквиру граница прије рата 1967. у ком је Израел освојио те територије и чланство у свјетском тијелу.

„Ако  Палестинска управа инсистира да иде у Савјет безбједности, САД ће употребити вето“, рекао је генерални конзул Ерекату на састанку у Јерихону, наведно је у саопштењу из Ерекатове канцеларије које преносе израелски медији.

“И у случају да Палестинска управа тражи унапређење своје позиције у УН кроз Генералну скупштину, Конгрес САД ће предузети казнене мјере против тога, укључујући обустављање помоћи САД, рекао је Рубинштајн, објаснивши да његова земља сматра  настојања Палестинаца у УН бескорисним и да је боље закљчити мир с Израелом кроз директне преговоре.

Ерекат је рекао да би подршка САД Палестинцима у УН заправо ојачала такозвано дводржавно ријешење и мир на Блиском истоку, позвавши Вашингтон да размотри своју позицију.

Палестински преговарач се такође састао са представником Европске уније у ПУ  Кристијаном Бургером и апеловао на Европу да подржи палестинске напоре да добију пуно чланство у УН. Он је рекао да би ЕУ  требало да заузме исправну, а не лаку позицију.

ЕУ још није одлучила  шта ће урадити  када се то питање нађе на дневном реду СБ УН.

Неке земље као што је Шпанија обећале су подршку Палестинцима.

Ако САД уложе вето на резолуцију СБ Палестинци планирају да затраже од Генералне скупштине УН да гласа за резолуцију а  да би она прошла потребна је двотрећинска већина.

 

Ostavi poruku