Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je podršku svih političkih stranaka i građana za nastavak procesa evropskih integracija i borbe za legitimizaciju interesa Srbije i suvereno postojanje srpskog naroda na Kosovu.

„Ako se postavi neprihvatljiv uslov za dobijanje statusa kandidata, mi moramo jasno da kažemo našim evropskim partnerima i prijateljima da je takav zahtev nemoguć. Istovremeno, nikako ne treba da odustanemo od članstva u EU, jer ako oni danas ne uvaže stav Srbije, mogu to učiniti sutra ili prekosutra“, rekao je Tadić za „Politiku“.

Tadić je naveo da je nazivanje institucija na sjeveru Kosova „paralelnim“ pogrešno zato što su one jedine koje i postoje na toj teritoriji i istakao da je obaveza Srbije da argumentovano ukazuje na opasnosti i rizike u slučaju da se ne usvoji njen stav po tom pitanju.

„Današnja Srbija je gradivni činilac mira i stabilnosti u ovom delu Evrope, takva Srbija je potrebna Evropi. Zato sam siguran da će neodustajanje od legitimizacije naših interesa i proces promena našeg društva doprineti da se izmeni atmosfera u Evropskoj uniji“, rekao je Tadić.

On ističe da nikad nije rekao da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, već da je to cilj Srbije, čije ostvarivanje zavisi i od domaćih reformi, ali i od stavova šefova država EU, naročito najuticajnijih.

„Proces promene standarda u Srbiji treba da bude usaglašen sa standardima EU, jer to je nama od koristi, to se dešava i u zemljama koje nisu članice EU poput Švajcarske ili Norveške“, rekao je Tadić.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku