Предсједник Србије Борис Тадић затражио је подршку свих политичких странака и грађана за наставак процеса европских интеграција и борбе за легитимизацију интереса Србије и суверено постојање српског народа на Косову.

„Ако се постави неприхватљив услов за добијање статуса кандидата, ми морамо јасно да кажемо нашим европским партнерима и пријатељима да је такав захтев немогућ. Истовремено, никако не треба да одустанемо од чланства у ЕУ, јер ако они данас не уваже став Србије, могу то учинити сутра или прекосутра“, рекао је Тадић за „Политику“.

Тадић је навео да је називање институција на сјеверу Косова „паралелним“ погрешно зато што су оне једине које и постоје на тој територији и истакао да је обавеза Србије да аргументовано указује на опасности и ризике у случају да се не усвоји њен став по том питању.

„Данашња Србија је градивни чинилац мира и стабилности у овом делу Европе, таква Србија је потребна Европи. Зато сам сигуран да ће неодустајање од легитимизације наших интереса и процес промена нашег друштва допринети да се измени атмосфера у Европској унији“, рекао је Тадић.

Он истиче да никад није рекао да ће Србија добити статус кандидата за чланство у ЕУ, већ да је то циљ Србије, чије остваривање зависи и од домаћих реформи, али и од ставова шефова држава ЕУ, нарочито најутицајнијих.

„Процес промене стандарда у Србији треба да буде усаглашен са стандардима ЕУ, јер то је нама од користи, то се дешава и у земљама које нису чланице ЕУ попут Швајцарске или Норвешке“, рекао је Тадић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku