Slovenija je tokom proteklog rata prodavala Hrvatskoj oružje za naftu, pokazuje izvještaj iz 1993. godine, koji je na zahtjev tadašnjeg slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka napisao ministar odbrane Janez Janša.

Izvještaj o oružju, koji nosi oznaku državne tajne i koji je Janša napisao za vladu na zahtjev opozicije zbog napada da je švercovao oružjem i prodavao ga za gotovinu Hrvatskoj i BiH po visokim cijenama, objavio je na svojoj internet-stranici publicist Matjaž Frangež, koji je o tome već napisao više knjiga u kojima sumnjiči Janšu, lidera današnje opozicije da u poslovima sa oružjem nije sve bilo čisto.

Frangež se na to odlučio dan nakon što je slovenački sud odlučio da neće udovoljiti zahtjevu Televizije Slovenija i Pop TV-a da dobiju uvid u taj dokument. Vlada Slovenije je četvrtak odbila njegov zahtjev da se podaci iz ovog izvještaja proglase javnima, pa je on odlučio da ga objavi na svojoj internet-stranici i tako ga učinio javnim, prenose hrvatski mediji.

U izvještaju se navodi da je Slovenija prije početka rata sa JNA, u decembru 1990. i martu 1991. godine, za svoju Teritorijalnu obranu kupila više stotina hiljada automatskih pušaka, municije, minobacača i raketa, uz saglasnost tadašnjeg predsjednika Milan Kučana i „aktivnu tihu podršku SAD-a“.

Na početku rata predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i premijer Franjo Gregurić tražili su besplatnu pomoć od slovenačkih kolega u oružju, navodi se u izvještaju, jer su tvrdili da „oni brane i Sloveniju pred novim napadom JNA“.

„Tražili su i prodaju svih vrsta oružja, municije i vojne opreme, slobodni tranzit oružja kroz slovenačku teritoriju i pomoć u kontaktima sa inostranim dobavljačima vojne opreme. Slovenija je odobrila tranzit oružja i pomoć u kontaktima uz kompenzaciju za naftne derivate, a manji dio automobilima hrvatsko Ministarstvo odbrane predalo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije“, ističe se u izvještaju.

Dozvolu za tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i BiH u vrijeme njihove borbe za samostalnost nakon proglašenja slovenačke nezavisnosti dao je tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan uz prećutnu podršku SAD, navodi se u Janšinom izvještaju pisanom 1993. godine, koje je juče objavljen u Sloveniji.

U oktobru 1991. hrvatski premijer Franjo Gregurić i direktor Ine Nikica Valentić postigli su dogovor sa Slovencima da se oružje i municija za odbranu Hrvatske, vrijedni 15 miliona maraka, prebiju za naftu. „Ina je Nafti Lendava prodala naftu, ali je ona nije platila Ini, već na račun slovenačkog ministarstva odbrane, koje je hrvatskoj Vladi isporučilo oružje u protivrijednosti za naftu“, precizirano je u dokumentu.

Tačnu vrijednost nafte i oružja u novembru 1991. u Otočcu, Gregurić je dogovorio sa premijerom Slovenije Lojze Peterleom, a usput su dogovorili i dodatne kompenzacije vrijedne 8,8 miliona maraka. Sve su transakcije u službenim dokumentima evidentirane kao sanitetski materijal i kao takve su provedene kroz računovodstvo slovenačkog Ministarstva odbrane, koje je novac potrošilo na redovno osposobljavanje slovenačke vojske 1992. godine.

Janša tvrdi da su poslovi u vezi sa oružjem isporučenim Hrvatskoj bili pokriveni kompenzacijama u nafti, ali u izvještaju se ne spominju poslovi u gotovini zbog čega protivnici sadašnjeg opozicionog lidera i danas tvrde da je novac završio u privatnim džepovima.

Izvor: SRNA

 

Ostavi poruku