Премијер Црне Горе Игор Лукшић изјавио је да је понуда опозицији да се наставни предмет зове црногорски језик/матерњи језик и књижевност највећи уступак који је Влада могла направити.

Опозиционе странке условиле су подршку изборном закону изједначавањем српског и црногорског језика у образовном систему, а Лукшић је у разговору са представницима опозиције предложио да се наставни предмет зове црногорски језик/матерњи језик и књижевност.

Лукшић је на својој Фејсбук страници написао да би се на почетку школске године ученици опредијелили који ће језик унијети у назив предмета.

„На овај начин испоштоваћемо одредбе Устава, начела грађанског друштва, те обезбиједити ученицима да упознају богатство свих језика који се говоре на овом подручју“, поручио је Лукшић.

Портал „ИН4С“ објавио је да су лидери Социјалистичке народне партије и Нове српске демократије Срђан Милић и Андрија Мандић одбили приједлог Лукшића за измјене Закона о општем образовању, оцјењујући да он не обезбјеђује равноправност српског и црногорског језика.

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић рекао је након састанка да уочава одређен напредак и да је договор близу.

Извор: Срна

Ostavi poruku