Напредак БиХ на путу европских интеграција је веома спор, а од 151 задатка који је требало да буде испуњен у првих шест мјесеци ове године, реализован је тек 21.

Наведено је то у полугодишњем прегледу реализације активности из документа Европско партнерство са БиХ за период јануар – јун 2011. године.

– На приједлог надлежних институција пролонгирано је извршење 130 активности, па проценат испуњења износи 13,91 одсто – наведено је у извјештају.

Из извјештаја је јасно да ништа није урађено како би се побољшала борба против организованог криминала и тероризма, заштита људских права и мањина, регионална сарадња и испуњење међународних обавеза, те реализација активности из области царина и пореза, заштите околине и финансијске контроле.

Међу циљевима које је БиХ требало да испуни су и то да се одлучно процесуирају случајеви корупције и усвоји политика нулте толеранције према корупцији, те да се донесу и закони о испитивању поријекла имовине.

– Ове активности су пролонгиране са фебруара 2010. године на крај 2011. године. РС је једина испунила циљ и усвојила је и примјењује Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела – пише у извјештају.

Наводи се да је реализација другог дијела Aкционог плана за реформу јавне управе требало да буде завршена још у децембру 2009, али да је пролонгирана за јун 2012. године. Ни Изборни закон БиХ није измијењен ни усклађен, што је требало да се обави у априлу 2010. године, али су институције БиХ као нови рок поставиле децембар 2011. године.

Да би се обезбиједила структурална и институционална координација између БиХ и ентитета на политичком, законодавном и техничком нивоу било је потребно да се успостави Савјет за стабилизацију и придруживање још у марту 2009. године, али ни то није учињено.

Један од приоритета је био и да се појача независност и одговорност правосудног система и побољша његова ефикасност прије свега кроз смањење броја заосталих предмета, али су и у тој области резултати мршави.

Дирекција за европске интеграције (ДЕИ) БиХ је закључила да су у оквиру кључних приоритета од планираних девет активности реализоване свега двије. Од планираних 17 активности у оквиру политике реализоване су тек двије, а од 24 активности из области економије реализоване су четири.

Директор ДЕИ Невенка Савић рекла је „Гласу Српске“ да се ситуација није много промијенила у односу на претходни полугодишњи извјештај и да се ствари споро помичу са мртве тачке.

Члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да БиХ у посљедњих годину није имала напредак.

– Разлог за то је што није било политичког договора, а сасвим је јасно да је концепт тог договора нарушавао СДП који је желио да се наметне као неприкосновени ауторитет у БиХ – рекао је Кошарац.

Границе

Потпуно дефинисање граница са сусједним државама такође није ријешено.

Није донесен ни закон о гасу БиХ јер се представници ентитета не могу усагласити, а слично је и са законом о попису становништва.

Ostavi poruku