Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да политичка неслагања о најосновнијим питањима у БиХ, која трају већ пет година без икаквих назнака рјешења, јасно показјују да мандат високог представника у БиХ остаје од суштинског значаја за БиХ како би она могла да обезбиједи потпуни опоравак.

„БиХ није протекторат, него суверена држава у којој је због јасних историјских разлога предвиђено постојање међународног званичника са чврстим мандатом за рјешавање разлика и суштинских државних питања, те обезбјеђење поштивања Споразума о имплементацији цивилних аспеката Мировног споразума. Све док не престане оспоравање Дејтонског мировног споразума и основних структура државе, високи представник ће имати ову улогу“, каже Инцко.

Он је ауторском тексту у данашњем „Дневном авазу“ поручуио да грађани БиХ могу да буду увјерени да високи представник, за сада, остаје на својој функцији с циљем очувања окружења у којем се поштују цивилни аспекти Мировног споразума и окружења у којем политичари БиХ могу да раде посао за који су изабрани.

„ОХР неће ријешити проблеме БиХ тако што ће радити посао домаћих политичара, на овај или онај начин, политички лидери ће то морати да ураде сами“, нагласио је Инцко.

Извор: СРНА

Ostavi poruku