Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da politička neslaganja o najosnovnijim pitanjima u BiH, koja traju već pet godina bez ikakvih naznaka rješenja, jasno pokazjuju da mandat visokog predstavnika u BiH ostaje od suštinskog značaja za BiH kako bi ona mogla da obezbijedi potpuni oporavak.

„BiH nije protektorat, nego suverena država u kojoj je zbog jasnih istorijskih razloga predviđeno postojanje međunarodnog zvaničnika sa čvrstim mandatom za rješavanje razlika i suštinskih državnih pitanja, te obezbjeđenje poštivanja Sporazuma o implementaciji civilnih aspekata Mirovnog sporazuma. Sve dok ne prestane osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i osnovnih struktura države, visoki predstavnik će imati ovu ulogu“, kaže Incko.

On je autorskom tekstu u današnjem „Dnevnom avazu“ poručuio da građani BiH mogu da budu uvjereni da visoki predstavnik, za sada, ostaje na svojoj funkciji s ciljem očuvanja okruženja u kojem se poštuju civilni aspekti Mirovnog sporazuma i okruženja u kojem političari BiH mogu da rade posao za koji su izabrani.

„OHR neće riješiti probleme BiH tako što će raditi posao domaćih političara, na ovaj ili onaj način, politički lideri će to morati da urade sami“, naglasio je Incko.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku