Državni sekretar za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo ambasadoru Srbije Stanimiru Vukićeviću zbog, kako je saopšteno, neprihvatljivih i uvredljivih izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Vukićeviću je poručeno da je „Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu državu sa kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i u evropskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti“, saopšteno je danas na sajtu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

U saopštenju se ističe da se Hrvatska, istovremeno, snažno zalaže za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava na Kosovu i za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

„Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u saglasnosti je s politikom naših partnera u Evropi i saveznika u NATO i od takve politike Republika Hrvatska neće odustati. Taj smjer uključuje i perspektivu članstva u evvroatlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe“, navodi se u saopštenju.

Posljednji istupi hrvatskog premijera Jadranke Kosor, u kojima govori o prijateljstvu Hrvatske sa Kosovom i pozdravlja haškog optuženika Antu Gotovinu, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima, dodatno su uzburkali javnost u Beogradu i Zagrebu.

Kosorova je tokom boravka u Prištini poručila da su Hrvatska i Kosovo „stari prijatelji“, i da je to „prijateljstvo obnovljeno tokom posljednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića“, kao i da se temelji na „zajedničkoj borbi protiv velikosrpskih ambicija“.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da on nikada ne bi pozdravio optužene ili osuđene u Haškom tribunalu i da to nijedan demokratski političar ne može da učini.

„Oni koji su optuženi ili osuđeni u Haškom tribunalu su ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je ako ste demokrata upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti“, rekao je Tadić i izrazio razočaranje zbog toga što EU nije reagovala na takvo ponašanje predstavnika Vlade Hrvatske, i taj stav je iznio i u razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić takođe je reagovao na ponašanje Kosorove, navodeći da „kome je ona prijatelj tome ne trebaju neprijatelji“.

Izvor: SRNA

 

 

Ostavi poruku