Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да је Српска покрадена од Федерације БиХ и да је због тог ентитета и БиХ на штети од око милијарду КМ.

– Српској је покраден новац, а у ФБиХ не постоји спремност за исплату пензија, враћање станова и пара од ПДВ-а. РС је у овом тренутку оштећена за око милијарду марака – рекао је Додик.

Он је нагласио да РС у оквиру БиХ хоће чисте рачуне, али да је ФБиХ упорно краде.

– Немамо намјеру да то допустимо, предузећемо веома енергичне мјере и ту неће моћи помоћи ни међународна заједница – рекао је Додик.

Додао је да се може водити политички дијалог, али ако ФБиХ промптно врати РС 60 милиона марака које јој дугује по основу расподјеле прихода од индиректних пореза.

– Сваки други покушај да се успостави политички дијалог, а да се политика чистих рачуна занемарује, неће бити могућ – рекао је Додик.

Само на основу дуга насталог расподјелом индиректних пореза за 2008, 2009. и 2010. годину ФБиХ дугује РС 52,97 милиона марака са затезним каматама. Пошто ФБиХ на све начине одбија да исплати тај дуг, Правобранилаштво РС је на захтјев Министарства финансија 15. јула поднијело Суду БиХ тужбу за надокнаду штете против Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО).

Расподјела индиректних пореза настављена је на штету Српске и у овој години и ФБиХ већ дугује РС 12 милиона марака за првих шест мјесеци 2011. године.

РС је закинута и за милионе марака од добити Централне банке БиХ, на коју има право као један од њених оснивача. Централна банка БиХ је 21. априла уплатила 19,9 милиона марака, односно 60 одсто добити из 2010. године, на рачун Министарства финансија и трезора БиХ, док Српској, која је уложила трећину капитала за оснивање банке, није исплаћена ниједна марка.

Трећина укупне добити Централне банке требало би сваке године да припадне РС, али јој она никада није исплаћена. Због тога је Министарство финансија РС припремило Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Централној банци БиХ којим би Српска требало да учествује у расподјели њене добити.

РС годинама исплаћује пензије за десетине хиљада пензионера који су то право остварили у ФБиХ, јер тамошња влада не жели да преузме ту обавезу.

– Пуних шест година водимо борбу за остваривање права и нећемо одустати. Због неодговорности Федералног завода, Фонд ПИО РС трпи огромну финансијску штету, која на мјесечном нивоу износи око 8,3 милиона марака – истакао је портпарол Фонда ПИО РС Тихомир Јоксимовић.

Због тога је поднесена и тужба Суду БиХ, на основу које се тражи одштета у износу од 545 милиона марака од ФБиХ и Федералног завода ПИО.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић рекао је „Гласу Српске“ да се хитно мора спријечити пракса да ФБиХ не само да не измирује милионе марака дуга према РС, већ наставља да га повећава.

– ФБиХ мора да схвати да не може, на примјер, да задржи 60 милиона марака дуга од ПДВ-а, јер им не припада – нагласио је Тодоровић.

Он сматра да РС трпи велику штету и због нивоа БиХ гдје ради велики број агенција и других институција које троше огроман новац, а ништа не раде.

Организација

Тодоровић сматра да све док се не договори другачија организација БиХ, она производи непотребни трошак и прави економски губитак РС.

– Систем у РС нормално функционише, док остали имају огромног простора за уштеде – оцијенио је Тодоровић.

Ostavi poruku