Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће се ова странка залагати за трећи ентитет и Мостар као хрватски „столни град“ све док то не буде остварено.

„Све што радимо, радимо за добро Хрвата, али и сва три народа у БиХ. Практично смо показали да оваква БиХ и Федерација БиХ неће преживјети“, рекао је Човић новинарима приликом обиљежавања 18 година од утемељења Хрватске заједнице Херцег-Босне.

Он је додао да су на „кривом путу“ сви они који покушавају изиграти изборну вољу хрватског народа и руше основе функционисања БиХ.

„Ми смо понудили основу функционисања БиХ кроз четири федералне јединице које дају шансу да сваки народ и сваки грађанин пронађе мјеру колективитета у односу на грађанско и да дамо шансу БиХ“, рекао је Човић.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић на обиљежавању рекао је да је Хрватска Република Херцег-Босна камен темељац одбране хрватског идентитета и права на БиХ у посљедњем рату и да је уграђена у темеље БиХ, у два мировна споразума, од вашингтонског до дејтонског.

Човић и Љубић, уз бројне представнике два ХДЗ-а, положили су вијенце и упалили свијеће на Споменику хрватским борцима на мостарском рондоу, након чега је програм настављен у хрватском дому Херцег Стјепана Косаче.

Извор: СРНА

 

Ostavi poruku