Окончана блокада локалног пута у месту Лешак, организована због заплене багера коришћеног приликом паљења административног прелаза Јариње. Тужиоци Еулекса одобрили заплену, у оквиру истраге напада на тај прелаз.

Уклоњена је вишечасовна блокада локалног пута у месту Лешак, у општини Лепосавић, у коме је Еулекс, уз помоћ Кфора јутрос запленио багер коришћен приликом паљења административног прелаз Јариње прошлог месеца.

Договор о примопредаји багера постигнут је потписивањем документа о заплени, што је био услов мештана да укину блокаду. Еулекс и Кфор уверавају мештане да ненајављених акција, каква је била јутрошња, више неће бити.

У међувремену је пуштен и чувар објекта предузећа „Србија Шуме“, у коме се багер налазио, а који је јутрос приведен.

„Акцију заплене багера спровео је Еулекс, на основу налога тужилаштва које се бави истрагом напада на прелаз Јариње“, рекао је портпарол Кфора Ханс Дитер-Вихтер, појаснивши да Кфор само обезбеђује заплену, али не учествује у истрази.

Багер је, како је објаснио, коришћен је за рушење кућица на прелазу Јариње и напад на припаднике Кфора на том прелазу.

Окупљени мештани Лешка блокирали су пролаз механизацији за чију је пратњу било ангажовано десетак оклопних и возила „хамер“ са једне стране моста на Ибру, и још двадесетак са друге.

Узнемирени јутрошњим надлетањем хеликоптера Кфора изнад њиховог места, мештани су блокирали пут. Јединице Кфора покушале су да организују транспорт одузете машине преко алтернативног пута кроз село Постење, али су грађани и тамо организовали блокаду.

Портпарол Еулекса Каи Милер-Бернер потврдио је да су тужиоци те мисије одобрили јутрошњу операцију на северу Косова, која је везана за истрагу која је у току.

„Радило се о заједничкој операцији Еулекс полиције и косовске полиције, уз асистенцију Кфора“, објаснио је Милер-Бернер у саопштењу.

Хеликоптери Кфора надлетали су јутрос Лешак обезбеђујући акцију Еулекса. Да би се ситуација смирила, хеликоптери су касније повучени.

„Током паљења административног прелаза Јариње багер је коришћен за напад на пољске војнике Кфора, који су били принуђени да отворе ватру“, подсетио је Вихтер. Багер је, како је додао, нестао у ноћи између 27. и 28. јула и сада је пронађено у Лешку.

Богдановић: Сила није решење

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је да догађаји у Лешку, који су  узнемирили тамошње Србе, „не служе на част, пре свега мисији Еулекс, а ни Кфору“, који је помагао у акцији.

„Оволико демонстрирање силе и узнемиравање народа ради преузимања једног багера свакако шаље јасну поруку да се и даље наставља са једностраним потезима“, рекао је Богдановић.

Богдановић је рекао да је ситуација у Лешку мирна, али и даље напета.

„Немамо ништа против да се испита ко је палио пункт Јариње (27. јула), али начин на који се то ради и демонстрира сила апсолутно су неприхватљиви“, рекао је Богдановић.

Министар је рекао да је забрињавајуће што о акцији међународних снага није била обавештена локална самоуправа, иако је о томе био постигнут договор са командантом Кфора Ерхардом Билером и другим званичницима.

Ostavi poruku