Nema potrebe za ustavnim promjenama, mi tražimo da se primijeni Ustav, izjavio je u intervjuu za „Večernji list“ Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a.

On je kazao da će BiH ostati sa Savjetom ministara, jer kao složena zemlja ne može imati vladu, te podvukao da su na tom planu bilo kakve promjene nemoguće.

„Razumijemo probleme u slučaju ‘Sejdić i Finci’, a podržali bismo i osnovu koja bi omogućila donošenje zakona koji bi doveo do formiranja dvije izborne jedinice u FBiH za izbor člana Predsjedništva. U BiH, ako hoće da se održi kao bilo kakva zajednica, u budućnosti Hrvate moraju birati Hrvati“, dodao je Dodik.

Dodik smatra da je veoma važno što su dva HDZ-a zajedno i što su uspostavili zajedničku platformu za svoje djelovanje.

„Potrebno je i krajnje je vrijeme bilo za odražavanje hrvatskog nacionalnog interesa da se ove dvije stranke objedine“, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da Srbima treba da pripadnu četiri mjesta u Savjetu ministara, jer su to u prošlom mandatu imali Bošnjaci.

„Po principu rotacije sada to pripada nama, u idućem mandatu trebalo bi da pripadne Hrvatima. Mislim da upravo taj održani kontinuitet rotacije, kompromisa i balansa političkog predstavljanja, a ne da se uvlače pripadnici koje izaberu drugi predstavnici naroda može da održi BiH“, kazao je on.

Govoreći o djelovanju mađunarodne zajednice, Dodik je istakao da je ona u BiH  mnogo  nepravde napravila selektivnim odnosom.

„Sudbina Čovića je vidljiva kroz stalna nastojanja da ga diskvalifikuju montiranim sudskim procesima“, dodaje on.

Incko je, kaže Dodik, dopustio  formiranje Vlade FBiH koja u sebi nema parlamentarnu većinu,  izvršavajući, prije svega, naloge određenih zapadnih vlada.

Istakao je da nikada nije bio protiv islama, nego  protiv upotrebe islama u političke svrhe, koju nesumnjivo žestoko primjenjuje reis Mustafa Cerić, a koja se najbolje može vidjeti u deklaraciji Alije Izetbegovića.

„Da je jedna takva poruka koju je reis Cerić uputio prije izvjesnog vremena došla iz srpskog naroda, daleko bi se više digla javnost. Ta cinična i arogantna međunarodna zajednica, naravno, prešla je preko toga“, naglasio je Dodik.

Milorad Dodik je istakao da ne vjeruje u sukobe, te da možda ima potencijala u pojedincima, ali oni se rijetko mogu pronaći u hrvatskom i srpskom narodu.

„Isključujem bilo kakvu mogućnost sukoba na ovim prostorima, osim upotrebe sukoba u političke svrhe koji koriste Bošnjaci, računajući da su oni dovoljno legalizovali svoju poziciju žrtve i da žrtve imaju pravo da sve čine u BiH, da sada majoriziraju Hrvate, da se svete Srbima ili na neki drugi način da se obračunavaju“, rekao je Dodik.

Dodik je podvukao da RS stoji stabilno i izvršava sve obaveze, te da bi imala  manje problema da „nije nađena u BiH, koja je uporno krade i uzima njena prava“.

 

Ostavi poruku