Нема потребе за уставним промјенама, ми тражимо да се примијени Устав, изјавио је у интервјуу за „Вечерњи лист“ Милорад Додик, предсједник РС и лидер СНСД-а.

Он је казао да ће БиХ остати са Савјетом министара, јер као сложена земља не може имати владу, те подвукао да су на том плану било какве промјене немогуће.

„Разумијемо проблеме у случају ‘Сејдић и Финци’, а подржали бисмо и основу која би омогућила доношење закона који би довео до формирања двије изборне јединице у ФБиХ за избор члана Предсједништва. У БиХ, ако хоће да се одржи као било каква заједница, у будућности Хрвате морају бирати Хрвати“, додао је Додик.

Додик сматра да је веома важно што су два ХДЗ-а заједно и што су успоставили заједничку платформу за своје дјеловање.

„Потребно је и крајње је вријеме било за одражавање хрватског националног интереса да се ове двије странке обједине“, нагласио је Додик.

Додик је поновио да Србима треба да припадну четири мјеста у Савјету министара, јер су то у прошлом мандату имали Бошњаци.

„По принципу ротације сада то припада нама, у идућем мандату требало би да припадне Хрватима. Мислим да управо тај одржани континуитет ротације, компромиса и баланса политичког представљања, а не да се увлаче припадници које изаберу други представници народа може да одржи БиХ“, казао је он.

Говорећи о дјеловању мађународне заједнице, Додик је истакао да је она у БиХ  много  неправде направила селективним односом.

„Судбина Човића је видљива кроз стална настојања да га дисквалификују монтираним судским процесима“, додаје он.

Инцко је, каже Додик, допустио  формирање Владе ФБиХ која у себи нема парламентарну већину,  извршавајући, прије свега, налоге одређених западних влада.

Истакао је да никада није био против ислама, него  против употребе ислама у политичке сврхе, коју несумњиво жестоко примјењује реис Мустафа Церић, а која се најбоље може видјети у декларацији Алије Изетбеговића.

„Да је једна таква порука коју је реис Церић упутио прије извјесног времена дошла из српског народа, далеко би се више дигла јавност. Та цинична и арогантна међународна заједница, наравно, прешла је преко тога“, нагласио је Додик.

Милорад Додик је истакао да не вјерује у сукобе, те да можда има потенцијала у појединцима, али они се ријетко могу пронаћи у хрватском и српском народу.

„Искључујем било какву могућност сукоба на овим просторима, осим употребе сукоба у политичке сврхе који користе Бошњаци, рачунајући да су они довољно легализовали своју позицију жртве и да жртве имају право да све чине у БиХ, да сада мајоризирају Хрвате, да се свете Србима или на неки други начин да се обрачунавају“, рекао је Додик.

Додик је подвукао да РС стоји стабилно и извршава све обавезе, те да би имала  мање проблема да „није нађена у БиХ, која је упорно краде и узима њена права“.

 

Ostavi poruku