Косово је независна и суверена држава и има право да владавину закона уведе на целој територији, укључујући и север, рекао званичник Стејт департмента Филип Рикер. Границе у региону одређене, а подела Косова „није опција“.

Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер рекао је у Приштини да је Косово независна и суверена држава и да као таква има право да владавину закона уведе на целој територији, укључујући и север.

„Косово је независна и суверена држава која има право да прошири своју власт на целој територији земље. Овде је реч о владавини закона, а то је кључни и фундаментални концепт не само овде, већ у целој Европи“, рекао је Рикер после састанка са косовским премијером Хашимом Тачијем.

Филип Рикер, донедавни амерички амбасадор у Македонији и портпарол америчког изасланика Кристофера Хила током припрема за конференцију у Рамбујеу, нагласио је да је територијални интегритет и суверенитет Косова „несумњив“ и да је потребно „елиминисати безакоње на северу или било ком другом делу територије“.

Према његовим речима, и посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер јасно је ставио до знања да не може бити повратка на статус кво.

„Оно што је сада потребно јесте повратак дијалогу и ми се радујемо повратку за преговарачки сто под окриљем ЕУ почетком септембра“, рекао је Рикер, који је на место заменика помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију постављен 8. августа.

Рикер је рекао да су му Тачи и министри у косовској влади јасно предочили да су опредељени за владавину закона и добробит за све грађане Косова.

„То је важно за цео регион“, рекао је амерички званичник, истичући да увођење владавине закона на целој територији Косова има за циљ да се обезбеди „квалитетнији и безбеднији“ живот за све људе на Косову, укључујући и север.

Одговарајући на питање новинара да ли подршка САД томе да Приштина прошири власт на све делове земље може да се преведе као „конкретна подршка Вашингтона акцијама косовске владе на северу“, Рикер је рекао да није потребно никакво превођење, јер је Косово независна и суверена земља и има право да владавину закона уведе широм земље.

Филип Рикер је нагласио да су границе у региону одређене и да се неће мењати, а да подела Косова „није опција“.

Рикер је посету Косову завршио сусретом са владиком рашко-призренским Теодосијем у манастиру Грачаница.

Ostavi poruku