Бивши командант Војске Републике Српске оперисан у Хагу, потврдио његов адвокат Милош Шаљић. Трибунал негира да је Младић напуштао притворску јединицу.

Бивши командант Војске РС, хашки оптуженик Ратко Младић, оперисан је и осећа се добро, рекао је Интернет порталу Радио-телевизије Србије његов адвокат Милош Шаљић.

Шаљић је рекао да је Младићу јуче оперисан брух и да је та операција раније више пута одлагана, али да је на крају морала да буде изведена пре статусне конференције пред Хашким трибуналом и почетка суђења. Младић се после операције јавио породици, рекао је његов адвокат.

Изјава адвоката уследила је пошто је Хашки трибунал негирао да је Ратко Младић одведен у болницу.

„Извештаји да је Младић у болници нису тачни. Могу потврдити да он није напустио затворски комплекс у Схевенингену“, саопштила је у писаној изјави представница Трибунала Нерма Јелачић.

Јелачићева је указала да, у складу са правилима Трибунала, не може објавити детаље о здрављу било кога од оптужених у притвору.

„Правила одређују да Секретаријат чува као поверљиве информације о здраственом стању оптужених, осим уколико сам оптужени не дозволи да се ти детаљи саопште, или уколико то не наложи судско веће“, прецизирала је Јелачићева.

Јелачићева је поновила да Трибунал „омогућава свим оптуженима најбољу могућу здравствену заштиту и медицински третман када је то потребно“.

„Правила Трибунала предвиђају да било која ситуација где постоји опасност по живот оптуженог мора одмах бити пријављена секретару суда. Тако нешто није пријављено у вези са Младићем“, закључила је Јелачићева у писаној изјави.

Младић би требало да изађе пред судије Трибунала 25. августа, када ће бити расправа о стању у поступку.

Младић је оптужен за геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници, као и за геноцид над несрбима у још осам босанских општина, затим прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање особља УН за таоце, 1992-95. године.

Тужилаштво Трибунала је прекјуче предложило да му се суди у два одвојена поступка, прво по оптужници за геноцид у Сребреници, а затим за прогон несрба широм БиХ, злочине у Сарајеву и узимање међународних талаца.

Ostavi poruku