Писмо које је поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић упутио Предсједништву БиХ и на адресе још неколико домаћих институција и међународних организација је врста припреме за рат.

Изјавио је то јуче у Бањалуци члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, потврдивши да је добио Церићево писмо оцијенивши да је у њему предсједник РС Милорад Додик нападнут без аргумената.

– Када се писмо прочита, види се да је оно врста припреме за рат. Он у писму каже да се не треба чудити када се деси нешто крупније у БиХ чиме ће се забавити БиХ и Европа – казао је Радмановић.

Реис Церић је у писму затражио да се Тужилаштво БиХ, домаће институције и међународне организације јасно одреде о Додиковим изјавама које могу произвести нове сукобе на Балкану и да осуде ширење предрасуда о Бошњацима на основу њихове вјере, прије него што то постане насиље са несагледивим посљедицама.

Радмановић сматра да је реис Церић узео за право да покуша да диктира шта ће радити Предсједништво и друге институције у БиХ.

– То је неприхватљиво.Реис Церић по старом обичају у писму изврће одређене чињенице и захтијева од Предсједништва да разматра одређене ствари, што апсолутно није допустиво. БиХ су потребни мир и стабилност – закључио је Радмановић.

Говорећи о посјети предсједника Палестинске управе Махмуда Aбаса, Радмановић је истакао да је добио подршку за мир, али то не значи да је то подршка за једнострано проглашење палестинске државе.

Радмановић је рекао да је Aбас дошао у радну посјету БиХ на свој захтјев и да није било ни предвиђено да Предсједништво БиХ током ње одлучује о признању или непризнању независности Палестине.

– У таквим приликама није уобичајено да чланови Предсједништва БиХ кажу какав ће бити став на њиховом званичном заједничком састанку – рекао је Радмановић.

Послије састанка са Aбасом у Сарајеву Радмановић је због тога и избјегао директан одговор на питање о признању Палестине, док су остала два члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић подржали палестинску иницијативу. Aбас је послије завршетка тродневне посјете БиХ изјавио да је од све тројице чланова Предсједништва БиХ добио „пристанак“ за разлоге због којих Палестинци желе да се обрате УН.

Радмановић је истакао да се о оваквим политичким питањима Предсједништво БиХ опредјељује у складу са ставовима ЕУ, те да је Aбаса информисао да ЕУ није јединствена у вези са проглашењем палестинске државе.

– Овакве одлуке на сједницама Предсједништва БиХ доносе се консензусом и ту нема никакве дилеме. Веома је опасно подржати једнострано признање одређене земље, ако нема договора сукобљених страна. Сви представници из РС у институцијама БиХ су за мир. Мој став о палестинском питању није повезан с тим да ли је неко из Израела задужио некога у Српској – рекао је Радмановић.

Он је рекао да БиХ посебно мора да води рачуна о признањима једнострано проглашене независности држава због искустава из региона.

– Имамо у сусједству неријешену ситуацију са Косовом, а у БиХ сталне тенденције за јачање централизације државе – рекао је Радмановић.

Коментаришући неусвајање буџета институција БиХ за текућу годину, јер РС не прихвата повећање буџетског оквира, Радмановић је рекао да сви политичари морају да признају катастрофалан приступ том питању и преузму одговорност за такву ситуацију.

– Када све велике развијене земље свијета настоје да штеде на сваком кораку, БиХ наставља стару праксу да се што више повећа буџет институција БиХ, а то не може проћи. Тврдим да они који предлажу повећање буџета не размишљају и не мисле добро БиХ – рекао је Радмановић.

Он је нагласио да неће одустати од ранијег захтјева за смањење буџета и да се уштеде направе смањењем броја војника у Оружаним снагама БиХ за 1.000 и затварањем три дипломатско-конзуларна представништва.

Радмановић је поновио да је неприхватљиво да се у буџетски оквир који је предложио Савјет министара укључе средства за повратак и пријевремено пензионисање војника.

Говорећи о формирању Савјета министара БиХ, Радмановић је изразио очекивање да ће лидери политичких странака у БиХ који се проглашавају побједницима избора до краја августа приступити разговорима. Он је истакао да лидер СДA ставовима о формирању власти крши Дејтонски споразум, а да OHR већ два мјесеца на то не реагује.

Aнгела Меркел

Радмановић је рекао да Предсједништво БиХ нема потврду да ће њемачки канцелар Aнгела Меркел посјетити БиХ, те да је извјесно да Меркелова неће доћи у Сарајево, јер је став био да треба да разговара са новоформираним Савјетом министара БиХ.

Меркелова сљедеће седмице стиже у посјету Београду.

Границе

Радмановић је напоменуо да Хрватска до сада ништа није урадила да би било ријешено питање границе са БиХ.

– Помак је видљив у дијелу територије Јање код Бијељине по питању границе са Србијом – истакао је Радмановић.

Ostavi poruku