Почело поновљено суђење бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају због злочина над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима 1998. године. Кључни сведок оптужбе, Шефћет Кабаши, ухапшен и предат Трибуналу. Кабаши би требало да сведочи сутра.

  • 16.00 – Шевћет Кабаши, наводни крунски сведок у случају против Харадинаја, ухапшен и доведен у Хаг. Кабаши ће о догађајима у Јабланица сведочити сутра.
  • 14.52 – Почело суђење Рамушу Харадинају. Тужилац чита наводе оптужнице.

Поновљено суђење бившем косовском премијеру и некадашњем лидеру Ослободилачке војске Косова Рамушу Харадинају и двојици његових сарадника, почело је данас изношењем уводних речи тужилаштва и одбране. Ослобађајућа пресуда Харадинају у Баљају из 2008. поништена је због застрашивања сведока.

Тужилаштво је у уводној речи истакло да ће током поступка, покушати да докаже наводе да су оптужени, у настојању да током 1998. године остваре контролу на подручју зоне Дукађини на Косову, посезали за незаконитим средствима и учествовали у заједничком злочиначком подухвату, мучећи и убијајући све оне које су сматрали противницима ОВК, без обзира на националност.

Тужилац Пол Роџерс рекао је да се Харадинај и припадници ОВК Идриз Баљај и Лахи Брахимај, у зони Дукађини – која обухвата општине Дечани, Пећ, Ђаковица и Клина – деловали тако што су, злостављањем и убиствима цивила, „сузбијали стварне или перципиране непријатеље ОВК“.

Роџерс је у уводном излагању представио развој ОВК у подручју Дукађини – од првог штаба у породичној кући Харадинаја у Глођанима, преко два штаба у Јабланици (кључном месту у доказима против оптужених), којима су управљали Харадинај и његов ујак Лахи Брахимај.

ОВК је затим, ширила деловање по Косову, а на „плавој линији“ Пећ-Дечани, која је постала линија фронта за српске снаге, користила тактику „пуцај и бежи“, како је навео тадашњи војни аташе амбасаде САД у Београду Џон Кросланд.

Тужилаштво је навело и да се ОВК постепено развијала у организацију са организованом војном хијерархијом.

Са друге стране, одбрана је тврдила да Харадинај никада није ни наредио ни одобрио злочине над цивилима за које је оптужен. Бранилац Бен Емерсон назвао је Харадинаја „борцем од части“ који „никада није наредио, ни одобрио нападе на цивиле“.

Харадинајев адвокат је рекао да само два сведока, чију је веродостојност оспорио, тврде да су Харадинаја видели у Јабланици за време злостављања притворених.

Трећи сведок, који је у логору провео шест за оптужбу кључних недеља, изјавио је, насупрот томе, да у Јабланици никада није видео Харадинаја, навео је бранилац.

Између тужилаштва и одбране дошло је до спора због помињања књиге интервјуа коју је Рамуш Харадинај објавио, јер како тврди одбрана, нема доказа да је он заиста дао те интервјуе нити је познат новинар који их је радио.

Тужилаштво је затим прешло на изношење случаја мучења и убиства тројице младића, Србина Ивана Зарића и Рома Бурима Бека и Агрона Берише из села Долац, које су, према речима сведока, Харадинај и Брахимај мучили и убили у Јабланици.

Кључни сведок тужилаштва

Истовремено, кључни сведок тужилаштва на поновљеном суђењу, Шефћет Кабаши, ухапшен је и предат Трибуналу по ранијој оптужници за непоштовање суда, зато што је одбио да сведочи на првом суђењу Харадинају.

То је, данас по подне, објавио Трибунал, у време кад је почео поновљени процес Харадинају.  Бранилац Харадинаја Бен Емерсон рекао је у судници да би Кабаши „требало да сведочи сутра“. Кабаши је био припадник и стражар у логору ОВК у селу Јабланица 1998. године.

Један је од два кључна сведока који су одбили да сведоче на првом суђењу, после којег је Трибунал у априлу 2008. ослободио Харадинаја кривице за злочине над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима 1998. године.

Кабаши је био на слободи у САД, чији је држављанин, откако је 2007. у судници одбио да сведочи на првом суђењу Харадинају, а затим је, упркос налогу суда, из хотела побегао преко Океана.

Трибунал га је затим оптужио за непоштовање суда и издао је налог за његово хапшење. По други пут, Кабаши је одбио да сведочи против Харадинаја у новембру 2007. упркос томе што се суду обратио преко видео везе из САД.

„Као Албанац са Косова, кажем вам да уништавате животе људи у мојој земљи. Нисам у положају да сведочим пред таквим Трибуналом, без обзира шта ме питате“, рекао је тада Кабаши.

Хашки трибунал је данас саопштио да су Кабашија ухапсиле „холандске власти и да ће до даљег бити у притвору“.

Сведоци застрашивани

Рамуш Харадинај и Идриз Баљај су 3. априла 2008. године ослобођени кривице по свих 37 тачака оптужнице, а Брахимај је осуђен на шест година затвора.

После ослобађајуће пресуде, тужилаштво се жалило, тврдећи да тужиоци нису имали довољно времена да обезбеде исказе Кабашија и другог сведока. Апелационо веће Трибунала је прихватило ту жалбу и крајем јула 2010. године наложило да се суђење делимично понови.

Првостепено судско веће је нагласило да је имало знатних потешкоћа у прибављању исказа сведока пошто су многи од њих, како је наведено у пресуди, навели страх као разлог за непојављивање пред судом.

Веће је, такође, истакло да је имало снажан утисак да се суђење обавља у атмосфери у којој се сведоци не осећају безбедно и да на Косову влада нестабилна безбедносна ситуација, неповољна по сведоке.

Ostavi poruku