Руководство општине Фоча са начелником Здравком Крсмановићем на челу устало је против изградње четири хидроелектране на Дрини за које су прије неколико дана интерес показале три велике свјетске компаније, које су спремне да у Републику Српску уложе 450 милиона евра.

Фочанско руководство јуче је саопштило да не подржава закључке Владе РС о прихватању концесионих понуда три понуђача за изградњу хидроелектране у склопу пројекта „Хидроенергетски систем Горња Дрина“.

– Не подржавамо изградњу хидроелектрана „Бук Бијела“, „Фоча“, „Паунци“ и „Сутјеска“, које би биле искључиво на подручју општине Фоча јер су тиме прекршени законски прописи. За изградњу ових објеката не постоји просторно-планска документација. Осим тога улази се у процедуру да се тражи концесионар у страном партнеру, који кад дође ради оно што је у његовом интересу, а интересе локалне заједнице потпуно заобилази чиме се драстично нарушава простор у којем грађани живе – истакао је Крсмановић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић упутио је јуче писмо Крсмановићу у којем је нагласио да власти Фоче приликом објављивања јавног позива за реализацију пројекта „Хидроенергетски систем Горња Дрина“ прошле године нису имале примједби.

– Јавни позив није реализован због неиспуњености услова јединог понуђача. Занимљиво је да забринутост исказујете на поновљеном јавном позиву и то у тренутку када је у току поступак евалуације три понуде пристигле од реномираних свјетских енергетских компанија – рекао је Ковачевић.

За изградњу хидроелектрана на Дрини интерес су исказали „Електропривреда Грчке“, њемачка енергетска компанија „РЊЕ“ и „Цхина интернатионал њатер анд елецтриц цорпоратион“ из Кине. Њихова писма намјере отворена су 11. августа, а Влада РС је најавила да ће до половине децембра изабрати стратешког партнера.

Ковачевић каже да би реализацијом овог пројекта Фоча имала огромну корист, јер би се обезбиједио привредни развој фочанске регије кроз отварање нових радних мјеста и ангажовање домаћих предузећа за извођење радова. Он је навео да би реализација овог пројекта повећала атрактивност РС и стимулисала друге инвеститоре да улажу.

Ковачевић је демантовао Крсмановићеве тврдње да за изградњу хидроелектрана не постоји планска документација.

– Хидроенергетски објекти из пројекта „Хидроенергетски систем Горња Дрина“ планирани су Просторним планом РС до 2015. године и у току је процедура измјене Просторног плана РС за хидроелектрану „Сутјеска“. Поступак израде Просторног плана је вођен на законом прописан и изузетно транспарентан начин – рекао је Ковачевић.

Напоменуо је да је затражено мишљење општине на Приједлог рјешења о процјени постојања јавног интереса за изградњу хидроелектрана на горњем току Дрине и ријеке Сутјеске.

– Тада је у Крсмановићевом кабинету лани одржан састанак на којем је представљена „Претходна студија економске оправданости“ и Крсмановић је упознат са намјером за изградњу хидроелектрана на Дрини – истакао је Ковачевић.

Референдум

Крсмановић је рекао да су за дијалог, али да ће „ако их буду заобилазили заказати ванредну сједницу Скупштине општине и расписати референдум да се грађани изјасне о томе да ли желе да ријека Дрина нестане или не“.

Ostavi poruku