Насловна Свијет Гадафи тражи прекид ватре

Гадафи тражи прекид ватре

0

Побуњеници, после четири дана борби и тешких губитака, успели да освоје рафинерију у Завији. НАТО бомбардује положаје Гадафијевих снага. Припреме за евакуацију странаца из Триполија. Тражи се излазна стратегија за Гадафија.

  • 21:13 – Либијски премијер Багдади Али ал Махмуди затражио прекид ватре. „Време је за примирје“, рекао је либијски премијер.
  • 16.26 – Француска преговара са Гадафијем о окончању рата. „Тешки и компликовани“ преговори су се водили у Тунису.
  • 15.13 – Пет снажних експлозија у центру Триполија. Нема података о евентуалним жртвама.
  • 14.20 – Последњих 100 до 150 војника напустило рафинерију у гуменим чамцима, после чега су устаници без отпора ушли у комплекс.
  • 13.27 – Побуњеници заузели рафинерију у Завији и потпуно прекинули саобраћај аутопутем који из Триполија води ка Тунису.

Зелене Гадафијеве заставе нестале су са бандера у рафинерији у Завији после четири дана тешких борби и озбиљних губитака на обе стране. У опсади рафинерије у Бреги, који још увек контролишу Гадафијеве снаге, погинуло 18 побуњеника.

Завија је већ више од 24 сата потпуно пуста, док се на улицама само повремено појављују борци две стране. Побуњеници и међународни посматрачи тврде да је у недавним акцијама прекинут нафтовод ка Триполију.

Цеви које кроз пустињу воде ка Триполију су „жила куцавица“ либијске престонице и уколико се тврдње да је доток нафте и заиста прекинут покажу истинитим, то би могло имати далекосежне последице по око 1,5 милиона становника тог града, уколико се, наравно, изузму шверцерски канали којима се гориво допрема из Туниса.

Због свеопштег мишљења војних аналитичара на западу да је почетак напада побуњеника на Триполи питање дана, међународне организације почеле су да припремају план за евакуацију око 300.000 странаца, колико их се овог тренутка налази у престоници.

Ипак, напади побуњеника су заустављени у Завији, док ситуацију на фронту додатно компликује хиљаде избеглица из ратне зоне и места која се налазе између попришта борби и Триполија.

Прилично брзо напредовање устаника током викенда побудило је наде запада да би рат могао бити завршен до почетка септембра, али је у последњих 48 сати моментум, чини се, нестао па се линија фронта, још једном стабилизовала.

И четврти дан заредом, Завија је поприште жестоких уличних борби у којима се, у контроли улица али и читавих насеља, наизменично смењују војска и побуњеници.

Слична ситуација је и на источном фронту, пошто је у још једном од неуспешних јуриша устаника убијено 18, док су рањена 33 борца, све у покушају да се Гадафијеве снаге истерају из луке и рафинерије.

Гадафи одлази?

Либијска државна телевизија је у среду емитовала снимке рафинерије у Бреги и скуп Гадафијевих присталица, али је место на којем се либијски лидер налази већ недељама апсолутна тајна, иако о његовом здравственом стању стижу опречне информације.

Гадафи је, како пише лист Ашарк ел Авасат који преносе руски медији, тешко болестан, па је наводно, преко емисара, које је послао у Мали и Тунис, упутио поруку западу да је спреман да власт преда министру правде Мухамаду Алкамоди.

„Пуковник Гадафи тражи хитну обуставу непријатељстава и повлачење снага НАТО-а“, јавља руска агенција Итар-Тас позивајући се на изворе у либијској војсци. Агенција, такође, наводи да су на аеродром у Триполију слетела два јужноафричка „ербаса“. Коначна дестинација тих авиона могла би бити Венецуела.

 

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version