Mahmud Abas, predsjednik Palestinske uprave, koji je od nedjelje u radnoj posjeti BiH, rekao je danas da očekuje podršku BiH i Ujedinjenih nacija (UN) za priznanje nezavisnosti palestinske države.

Abas je o palestinskom zahtjevu za članstvo u UN-u danas razgovarao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, te Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem.

„Predsjednik Abas je, izražavajući razočarenje neuspjehom mirovnih pregovora sa Izraelom, rekao da će Palestina u septembru zatražiti članstvo u UN-u. Naglasio je da su, tim povodom, u toku razgovori sa svim članicama UN-a, između ostalog, i sa BiH, što je razlog njegove posjete našoj zemlji. Prema njegovim riječima, do sada su mnoge zemlje izrazile razumijevanje za zahtjev Palestine za članstvo u UN-u“, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Sudeći po ovom saopštenju, članovi Predsjedništva BiH jedinstveni su u stavu da spor Palestine i Izralea treba rješavati mirnim putem, dok su izjave tri člana Predsjedništva o podršci BiH palestinskom zahtjevu u UN-u u različitim tonovima.

Komšić je istakao da podržava pravedne zahtjeve palestinskog naroda za priznanjem državnosti u UN-u, te da se BiH treba postaviti principijelno i moralno.

 Abas naglasio da plan palestinskih vlasti da zatraže prijem u članstvo UN-a nije zamjena za pregovore, već pokušaj da se oni reafirmišu

„Dugogodišnja borba palestinskog naroda za stvaranje međunarodno priznate države, koja će živjeti u miru sa svojim susjedima, ovim bi se približila svome cilju, koji ne bi bio na štetu nijedne nacije“, kazao je Komšić.

Izetbegović je bio najjasniji i kazao je da BiH treba glasati „za“ i podržati zahtjev Palestine u UN-u.

„Izetbegović je podvukao da bezrezervno podržava prestanak izraelske okupacije i međunarodno priznanje nezavisne države Palestine, u okviru granica koje su postojale prije izraelske okupacije 1967. godine. Ističući da je BiH uvijek principijelno podržavala pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje i državu“, saopšteno je iz Predsjedništva.

Radmanović je istakao da je u Predsjedništvu BiH potreban konsenzus i jedinstven stav zemalja EU kada su u pitanju odluke UN-a.

„Radmanović je istakao da je mir jedino što čitavu civilizaciju može povesti naprijed, te da je u narednom periodu potrebno da se radi na potezima koji neće poremetiti mir. Naglasio je da je jedini pravi mir ako se dogovore dva naroda“, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva.

Abasova posjeta BiH uslijedila je nakon što je Rijad el Malki, ministar spoljnih poslova Palestinske uprave, najavio je da će podnijeti zahtjev za članstvo u UN-u, 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Na ovoj sjednici biće prisutna i delegacija BiH, a u Predsjedništvu BiH samo su kratko odgovorili da će odluku o izjašnjavanju o palestinskom zahtjevu donositi u redovnoj proceduri, o čemu će prije glasanja biti obaviještena Misija BiH u UN-u. Predsjedništvo BiH po Ustavu je nadležno za spoljnu politiku, a izjašnjavanje BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a u vrijeme nestalnog člantsva koordinira MIP, dok odluku o načinu glasanja donosi Predsjedništvo BiH.

 Izetbegović kazao da BiH treba glasati „za“ i podržati zahtjev Palestine u UN-u, dok je Radmanović istakao da je u Predsjedništvu BiH potreban konsenzus i jedinstven stav zemalja EU u UN-u

Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredijelili da od UN-a zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967. godine. Izrael se čvrsto protivi takvom potezu. Analitičari procjenjuju da će SAD upotrijebiti veto u Savjetu bezbjednosti UN-a kako bi blokirale tu akciju, jer smatraju da to ne bi bilo korisno za napore da se pregovorima postigne dogovor o okončanju konflikta.

Prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH, Abas je u razgovoru sa Svenom Alkalajem, šefom bh. diplomatije, naglasio da plan palestinskih vlasti da zatraže prijem Palestinske uprave u članstvo UN-a nije zamjena za pregovore, već pokušaj da se oni reafirmišu. Navode da je Abas naglasio kako pregovori sa Izraelom nemaju alternativu, dok je Alkalaj istakao da će se BiH zalagati da se mirnim putem riješe otvorena pitanja između Izraela i Palestine.

„Alkalaj je naglasio da BiH podržava mirno političko rješenje palestinko-izraelskog spora, uz uvažavanje prava oba naroda da ostvare prava. On je naglasio da BiH želi da, koliko je moguće, doprinese mirnom rješavanju ovog spora“, piše u saopštenju MIP-a.

Ostavi poruku