Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да је Српска политички и институционално стабилна, а да у Федерацији БиХ влада хаос.

Додик је рекао да чињенице потпуно демантују негативне оцјене о слабом стању у Српској, које долазе најчешће из ФБиХ.

– У ФБиХ видимо потпуни хаос, блокиране улице и пјешачке походе. За разлику од тога у Српској, поред чињенице да постоје проблеми, не постоје такви социјални притисци и активности – нагласио је Додик.

Предсједник РС је истакао да је Српска економски стабилна, наводећи да је њен бруто друштвени производ у првом кварталу ове године порастао за 1,6 одсто у односу на исти прошлогодишњи период и да стопа инфлације није драматична и износи четири одсто. Додик је казао да је смањен број незапослених, а да расте и индустријска производња и обим радова у грађевинарству те да је дошло и до раста просјечне плате.

– Највећи број незапослених регистрован је у октобру 2005. године када их је било 156.335, а то је било прије доласка актуелне власти у Српској – казао је Додик.

Оцијенио је да РС није ризично задужена и да редовно сервисира све обавезе.

– Одређени проблеми у функционисању буџета видљиви су због тога што су индиректна задуживања буџета из средстава Међународног монетарног фонда остварена за прошлу годину, али не и у овој години. У БиХ није било могуће доћи до оквирног буџета и испунити услове које је имала ФБиХ да би се могла повући транша од 150 милиона КМ из аранжмана са ММФ-ом за ову годину – рекао је Додик.

Он је истакао да је главна политика власти у Бањалуци јачање Српске.

– РС никада није била свјеснија настојања да ојача своју позицију. Не споримо територијални оквир који се зове БиХ и њен међународни капацитет. То је оно што је у Дејтону примарно, а примарно је и да на нивоу БиХ постоје само три позиције, а то су предсједавајући Савјета министара и министри иностраних послова и спољне трговине и економских односа. Сва остала министарства која сада дјелују на нивоу БиХ не постоје у Дејтонском споразуму – рекао је Додик и поновио да Српска брани изворни Дејтонски споразум у којем се наводи да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Он је најавио да ће 2. и 3. септембра бити одржан састанак руководстава СНСД-а и СДС-а у вези са позицијом РС у БиХ.

– Састанку ће присуствовати и сви представници РС у заједничким институцијама БиХ. Наша намјера је да консолидујемо наш политички приступ у БиХ. Одавно немамо корист од БиХ и наша економија због оваквог стања трпи. У септембру ћемо изаћи пред парламент РС са податком колико нас оваква БиХ кошта и видјети да ли нам је то потребно. Мислимо да није – рекао је Додик и додао да БиХ може да опстане једино на принципу чистих рачуна, али да ФБиХ тренутно Српској дугује између шест и седам одсто годишњег буџета РС на основу расподјеле индиректних пореза.

Додик је поново устврдио да неће бити промјена унутар Владе РС као што се спекулише у јавности.

– Рад Владе, Народне скупштине и свих других институција РС одвијаће се у оквиру Устава и закона и нема видљивих тенденција погоршања односа у оквиру институција – рекао је Додик.

Говорећи о формирању Савјета министара БиХ Додик је рекао да нема помака и да РС и даље инсистира да јој припадне Министарство иностраних послова. Он је поновио да РС подршку предложеном буџету институција БиХ за 2011. годину условљава смањењем његовог обима за 18 до 20 одсто, те да се редукују запошљавања и високе плате у администрацији.

Пресуда

Говорећи о пресуди Основног суда у Бањалуци који је пресудио у његову корист на основу тужби које је због клевете поднио против Федералне телевизије и уредника и новинара магазина „60 минута“ Додик је рекао да се одлука суда мора поштовати.

– Веома радо ћу прихватити новац од одштете и упутити га за социјално угрожене у ФБиХ – рекао је Додик.

Ostavi poruku