Гостовање ратног генерала Aрмије РБиХ Јована Дивјака, осумњиченог за ратне злочине над војницима ЈНA у Добровољачкој улици 1992. године, у емисији Јутарњег програма БХТ1 нови је недопустив и непромишљен потез руководства тог јавног сервиса који поново показује да не обавља свој посао у интересу свих грађана у БиХ што му је и законска обавеза.

Рекао је ово „Гласу Српске“ предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације у Парламенту БиХ Петар Кунић, коментаришући јучерашње Дивјаково појављивање у емисији јавног сервиса.

– Јавни сервис би могао бити увиђајнији јер сви грађани БиХ плаћају РТВ таксу од које он функционише. У јавном сервису морају да знају да дио БиХ има сасвим други став према Дивјаку и његовим недјелима током рата. Шта више рећи осим да је то недопустив и непромишљен начин рада те телевизије која је у великим губицима кривицом свог вођства – рекао је Кунић.

Дивјаковим појављивањем у емисији БХТ1 настављена је пракса злоупотребе јавних средстава у том случају, јер је ратни генерал Aрмије РБиХ пуштен на слободу из притвора у Бечу након што је из буџета Кантона Сарајево уплаћено пола милиона евра кауције.

Aустријски суд у Корнбургу недавно је одбио захтјев Србије за Дивјаково изручење, а захтјев за изручење БиХ није ни разматрао, јер су тврдили да је непотпун. Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић изјавио је тада да политика стоји иза одлуке аустријског суда.

Ostavi poruku