Европска комисија је „примила на знање“ обиљежавање 16 година од операције „Олуја“ у Хрватској и изјаве дате том приликом“ и вјерује да ће Хрватска „наставити да стреми будућности у духу трпељивости и помирења“.

Представник за штампу Европске комисије Мајкл Мен  рекао је да је замољен да изнесе став ЕУ о изјави премијера Хрватске Јадранке Косор да „упућује поздраве“ бившим генералима Хрватске војске Анти Готовини и Младену Маркачу, које је Трибунал у Хагу у првостепеном поступку осудио на 24, односно 18 година затвора због злочина  над српским цивилима током и послије операције „Олуја“ 1995. године.

Представник ЕУ рекао је да „Европска комисија поново истиче важност рада Међународног кривичног суда за бившу Југославију чији је Хрватска оснивач и потписник“.

„Потпуна сарадња с Трибуналом у Хагу је и даље суштински саставни дио процеса уласка (земаља региона) у чланство (ЕУ)“, указао је званичник Европске комисије који је тиме узвратио на опаску да је изјаву Јадранке Косор оштро осудио предсједник Србије Борис Тадић.

Представник Европске комисије  рекао је и да жале за свим жртвама тог рата и указао да имају на уму да су случајеви генерала Готовине и Маркача сада у жалбеном поступку пред Труналом у Хагу.

„Њихова улога у догађајима 5. августа 1995. биће утврђена одговарајућим правним поступком“, рекао је први портпарол високог  представника  за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон.

У пресуди Суда у Хагу од 15. априла наводи се да су Готовина и Маркач и бивши хрватски председник Фрањо Туђман „учествовали у заједничком злочиначком подухвату с циљем да се Срби са подручја Крајине одстране силом или пријетњом силе“.

 

Ostavi poruku