Лондон, Бирмингем, Ливерпул… Паљевине, пљачке и насиље широм Уједињеног краљевства. Изгредници на полицију бацају каменице, бакље и молотовљеве коктеле. Ухапшено око 300 особа. Британски премијер Дејвид Камерон прекинуо одмор да би се вратио у Лондон.

Спорадични инциденти избили су у неколико делова Лондона, а изгредници су на полицију бацали каменице, бакље и молотовљеве коктеле. Током вечери нереди су избили у Хакнију, источном делу Лондона, као и у Луишаму и Пекаму, на југу британске престонице.

У Хакнију су поразбијани излози на продавницама, а група младића је гађала полицајце свиме што им је дошло под руку, комадима дрвета, па чак и столицама. Паљени су аутомобили и контејнери, а изгредници су на полицајце бацали запаљено смеће.

Како јављају британски медији, најновији инцидент избио је када је полиција неколицину младића зауставила да их претресе.

Нереди се проширили и северозападно од Лондона на Бирмингем. Нападачи су разбијали излоге и крали робу у том граду, саопштила је полиција.

Више хиљада људи је у раним јутарњим сатима пљачкало велику радњу електричне опреме у четврти Брикстон на југу Лондона, а групе младих гађале су полицију разним предметима.

Пљачкање се проширило и на друге општине у северном, источном и јужном делу британске престонице, саопштио је Скотланд јард.

Због насиља у Лондону британски премијер Дејвид Камерон прекинуо је одмор да би се вратио у земљу, саопштено је из кабинета премијера.

Лондонска полиција покренула је велику истрагу о нередима који су букнули у суботу увече у северном предграђу Тотенхем. Повређено је 35 полицајаца и још три особе, а ухапшено је 215 људи.

Истражитељи ће разговарати са очевицима и прегледати више сати телевизијских снимака како би ухватили све изгреднике, саопштила је Метрополитан полиција.

Фудбалски клуб Тотенхем, по коме је та сиромашна четврт северног дела Лондона позната, саопштио је да ће помоћи у рашчишћавању тог дела града, где је за викенд настао хаос после нереда и пљачки.

Председник Тотенхема Данијел Леви изјавио је да лондонски клуб намерава да помогне у „рашчишћавању области и поновној изградњи духа заједнице“.

Нереди у Тотенхему избили су у суботу вече, после протеста због убиства једног мушкарца у окршају с полицијом раније ове седмице.

Учесници нереда нападали су полицију, бацали молотовљеве коктеле, запалили објекте и полицијске аутомобиле, један аутобус и пљачкали продавнице.

 

Ostavi poruku