Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик рекао је да у Сарајеву и ОХР-у сједе главни прекршиоци Дејтонског мировног споразума, због чега се, како је рекао, одавно размишља о отварању представништва РС у Сарајеву.

Додик је истакао да су приче о реконструкцији Владе РС најобичније спекулације и да Влада ужива његову пуну подршку.

„Учинили смо огромне напоре да појачамо економску активност у РС и могао бих да набрајам низ ствари, али је чињеница да има и лоших ствари. Негативни ефекти економске кризе су израженији на економији као што је наша, која се опоравља, која је изашла из рата, која никада није имала акумулиране резерве и која никада кроз историју није подржана империјалистичким активностима“, рекао је Додик за „Прес РС“.

Као најзначајнији унутрашњи политички проблем РС Додик је навео „злоупотребу Вијећа народа РС које на сваку одлуку Народне скупштине улаже вето“.

„Вијеће народа није дејтонска категорија и размишљамо или о редефинисању његове улоге или о тражењу механизама за његово укидање“, истакао је Додик.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ Додик је рекао да ће се БиХ, уколико настави да функционише под притиском, претворити „у лешину коју неће моћи да оживи никакав кисеоник међународне заједнице“.

„БиХ је према Дејтону државна заједница састављена од два ентитета и три конститутивна народа и ми то не споримо. Према Дејтону, БиХ има само шест заједничких институција, а данас има 87 и претворила се у аждају која би све да увуче у своју утробу у Сарајеву! Ми смо зато да се поштује Дејтон, односно територијални интегритет БиХ, њен међународни субјективитет и њена унутрашња организација“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је својевремено (лидер ПДП-а) Младен Иванић пристао да се Српској одузме фискални суверенитет што је, како је рекао, најкатастрофалнија одлука по РС од Дејтона, те да је управо захваљујући томе „од БиХ направљена аждаја која данас има 22.000 запослених са високим платама“.

На питање колико је реална прича да (предсједник СДП-а) Златко Лагумџија има као план економског исцрпљивања РС и непродате „БХ телеком“ или мостарски „Алуминијум“ као својеврсне адуте, Додик је рекао да  продаја „БХ телекома“ не може помоћи ФБиХ да закрпи рупе које су направили, а да је бивши федерални министар финансија недавно говорио да је ФБиХ пред банкротом.

Додик је рекао и да у међународној заједници постоје они који по свијету лажу и шире причу да у РС царују криминал и корупција.

„Не кажем да нема корупције и криминала, али морају да поштују резултате рада наших институција. Требиње је прије неколико година било главно транзитно подручје за шверц дроге, а то је сада сузбијено у великој мери. Бањалука је миран град, Источно Сарајево је данас миран град, али они то не желе да виде и не престају да протурају разне приче и вријеђају људе“, истакао је Додик.

Извор: СРНА

Ostavi poruku