Влада Косова има десет услова које Кфор треба да прихвати и оствари у разговорима са представницима Београда како би Влада подржала споразум Кфор-а и Србије, пише данас приштински дневник „Зери“.

Премијер Косова Хашим Тачи је јуче на сједници Владе рекао да се командант Кфор-а Ерхард Билер сагласио са тим захтјевима.

Тај лист наводи непотврђене информацијаме да је први услов деблокада путева на сјеверу земље који воде ка прелазима Јариње и Брњак, а које Срби блокирају од дана када су специјалне јединице полиције Косова започеле акцију на преузимању ових прелаза.

Други услов је одржавање садашњег стања на прелазима, што подразумијева да они буду затворени за пролаз робе.

Косовска Влада тражи да се утврди да је Кфор одговоран за прелазе, који у принципу треба да буду затворени због безбједности и проглашења ограниченене војне зоне.

Хуманитарна помоћ из Србије на Косово може ући са возилима до 3,5 тона на одређеним граничним прелазима, али након процјене неке независне међународне специјализоване организације да постоји потреба за хуманитарну помоћ, док се дозвољава пролазак робе за потребе Српске православне цркве.

Како наводи „Зери“, Влада Косова захтијева контролу и утврђивање идентитета свих људи и возила која улазе на Косово.

Такође се захтијева контрола воза који саобраћа на релацији Београд- Приштина до Звечана, као и затварање свих нерегистрованих пролаза између Косова и Србије.

Извор: БЕТА

Ostavi poruku