Служењем парастоса у храму Свете тројице у Бањалуци и цркви Светог Марка у Београду, те полагањем цвијећа на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“ јуче је одата пошта жртвама акције „Олуја“.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, послије полагања вијенаца на споменик страдалима у Бањалуци, рекао је да је „Олуја“ била удружени злочиначки подухват планиран од стране државног и војног руководства Хрватске, с циљем етничког чишћења Хрватске од Срба.

– Суд у Хагу је то потврдио, а индивидуални актери, као што је генерал Aнте Готовина, су пресуђени – казао је Додик.

Дан велике туге

Додик је рекао да је „Олуја“ била подржана од стране великих западних сила и да је познато да су одређене америчке фирме и предузећа подржали припрему и организацију спровођења те акције.

Додао је да Хрватска у процесу придруживања ЕУ није условљавана рјешавањем питања повратка, имовине и станарских права прогнаних Срба.

– Ову акцију Хрватска слави као велику побједу, а ми као велики дан страдања, и године послије „Олује“ нису допринијеле да се дође до јединствене оцјене о томе – рекао је Додик.

Епископ Aтанасије (Ракита), који је служио помен у цркви Светог Марка у Београду, позвао је на молитву за покој душа страдалих у „Олуји“ и изразио саучешће њиховим породицама, као и прогнаним са вјековних огњишта.

– Знамо да не смете да се вратите на огњишта, јер вам тамо није загарантована безбедност. Знамо и да је више оних који долазе оданде, него оних који се тамо враћају – рекао је владика Aтанасије.

Он је подсјетио на ријечи патријарха Павла који је рекао да „не би пристао ни на малу, ни на велику, ни на средњу Србију, ако би била изграђена на несрећи других људи“.

Додао је да „данас цела Србија тугује“, а да представници народа, духовни и световни, настоје да залијече ране прогнаних породица, страдалих и да успоставе ред и правду.

Предсједник Србије Борис Тадић, који је присуствовао парастосу, казао је да грађани Србије 4. августа тугују и одају пошту свим невино страдалима у злочинима који се не смију заборавити.

Министар вјера и дијаспоре Србије Срђан Срећковић изјавио је јуче да је ово дан велике туге и опомене за све народе на просторима западног Балкана.

– Ово је дан велике туге и историјског сећања сваког припадника српског народа, јер је тог дана убијено њих неколико хиљада, док је 200.000 наших сународника бруталном силом протерано са простора Српске Крајине на којима су живели вековима – казао је он.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је већина злочина почињених над Србима у „Олуји“ до данас остала некажњена.

– Ни послије 16 година у јавном сјећању у Хрватској простора за ова страдања, за ове чињенице и за ова искуства, још нема – рекао је он.

Жртве „Олује“

У војној операцији „Олуја“, која је почела на јучерашњи дан прије 16 година, на подручју Републике Српске Крајине у Хрватској убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је прије „Олује“ живјело више од 90 одсто Срба.

За само неколико дана сломљен је отпор Српске војске Крајине, која је бројала око 30.000 војника.

Народ Републике Српске Крајине, више од 200.000 људи, натјеран је на повлачење у правцу Србије и Републике Српске, при чему су избјегличке колоне биле под дејством хрватске артиљерије и војног ваздухопловства.

Они који су остали, а ријеч је о цивилима, углавном старијим и немоћним особама, били су изложени терору и послије формалног завршетка операције „Олуја“ 7. августа.

Тадашњи командант цивилне полиције мировних снага УН за подручје Книна, генерал Aлан Горан, на крају своје мисије написао је у извјештају да је полиција УН на том подручју, послије доласка хрватских снага, пронашла 128 убијених српских цивила и 73 одсто уништених кућа.

У наставку акције у БиХ, операцијом „Маестрал“, хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Хашки трибунал у априлу ове године осудио је генерала Aнту Готовину на 24, а Младена Маркача на 18 година затвора, а у тој пресуди је утврђено да је операција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват са предсједником Фрањом Туђманом на челу, ради протјеривања српског становништва из Книнске Крајине.

Писмо

Представници избјегличких удружења из Хрватске у отвореним писмима предсједнику и потпредсједнику хрватске владе Јадранки Косор и Слободану Узелцу, која су јуче предали у Aмбасади Хрватске у Београду, навели су да захтијевају повратак одузетих имовинских и стечених права, те да се заврши процес ексхумације и идентификације посмртних остатака Срба.

Од укупног броја жртава до сада је ријешена судбина 911 људи, док се на евиденцији несталих води још 1.011 лица.

Хрватска слави

У Хрватској је 5. август државни празник, који се слави као Дан побједе и домовинске захвалности за акцију „Олуја“ којом су под хрватску управу „враћени посљедњи дијелови територија које су држали припадници српских војних јединица“.

Од 2000. тај дан се обиљежава и као Дан оружаних снага Хрватске.

Извор: Глас Српске

Ostavi poruku