Сценарио који је међународна заједница осмислила према Србима, најприје се спроводио у Источној Славонији и Барањи, па у Републици Српској, а на готово идентичан начин сада се остварује и на Косову.

Рекао је то јуче предсједник Републике Српске Милорад Додик, коментаришући ситуацију у јужној српској покрајини.

– Ово што се дешава на Косову, ми смо могли да видимо у завршним данима постојања аутономне области Источна Славонија и Барања. Тамо су се једно вријеме задржали чак и гранични прелази између те области и Хрватске, а послије извјесног времена хрватске снаге су преузеле потпуну контролу на граници према Србији – рекао је Додик.

Истакао је да се исто то дешавало и у Републици Српској, будући да је РС готово четири године на границама имала своју полицију и своју пограничну службу, царину.

– Онда смо разним интервенцијама међународне заједнице, супротно Дејтонском споразуму, натјерани да створимо заједничке службе које данас функционишу – рекао је Додик, истичући да се све ово данас одиграва и на Косову.

Додик је подсјетио да је Косово, мимо међународног права, прогласило независност.

– Напросто, иза дешавања на Косову стоје велике силе, значајан дио Европе и Aмерике. Норме међународног права не важе уколико је то у интересу великих сила – нагласио је Додик.

Истакао је да се данас на Косову види прећутно толерисање ситуације и давање сагласности Хашиму Тачију који позива на рат и диже мобилизацију.

Додик је осудио изјаве Тачијевог савјетника Aзема Власија који је недавно Бошњацима у БиХ сугерисао да „не толеришу Србе“.

– Они не могу да прихвате ситуацију да Срби у БиХ имају свој глас. Власијево директно позивање на рат, овдје у БиХ, није случајно, али представници РС ће бранити своју дејтонску позицију – истакао је Додик.

Поновио је да БиХ неће признати Косово, јер такву одлуку може да донесе Предсједништво БиХ у којем српски члан неће за њу гласати.

У случају прегласавања постоји институт покретања виталног националног интереса, послије чега то питање рјешава парламент Српске у којем је немогуће да се то деси.

На питање како ријешити тужбу против Хрватске због агресије Хрватске војске на Мркоњић Град, Додик је рекао да је приступ међународних институција питањима у БиХ селективан.

– На њима је да то ставе на дневни ред, ми немамо моћ да то спроведемо без релевантних међународних институција. Чињеница је да је регуларна војска Хрватске била у Мркоњић Граду, те да ту војску није позвала БиХ – истакао је Додик.

Ревизија приватизације

Додик је на питање шта је са ревизијом процеса приватизације рекао да је РС за те потребе формирала Специјално тужилаштво и специјална одјељења судова.

– Немам намјеру да се мијешам у легитимне правосудне поступке и све активности у вези са ревизијом приватизације воде правосудне институције – рекао је Додик.

Извор: Глас Српске

Ostavi poruku