Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić svojim izjavama pokazuje da u BiH nema nikakve realne šanse za zajednički život, ali one neće imati efekte, jer je to sve već viđeno, svi su već naučili da stanje stvari u BiH i RS stoje sasvim drugačije.

Rekao je ovo za „Glasu Srpske“ izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, komentarišući Cerićevo pismo koje je juče poslao članovima Predsjedništva BiH, Savjetu ministara, OHR-u, članicama Savjeta za primjenu mira, v.d. glavnog tužioca BiH Jadranki Lokmić-Misirača, te pojedinim međunarodnim organizacijama.

Cerić u pismu tvrdi da predsjednik RS Milorad Dodik daje diskriminirajuće izjave o muslimanima.

On navodi da su Dodikove izjave „priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake“, te da takve izjave mogu regrutovati ekstremiste i teroriste u različitim dijelovima svijeta.

U pismu Cerić tvrdi da Dodikova retorika može da proizvede nove sukobe u BiH i na Balkanu.

– Onaj ko želi jedinstvenu BiH i koji želi proklamovanu multietničnost i multikonfesionalnost, ne može tako da priča sa ukućanima, jer Srbi, Hrvati i Bošnjaci su ukućani BiH – rekao je Vasić.

On dodaje da je to klasična priča koju je Sarajevo usavršilo u toku rata neprestanim ponavljanjem raznih laži, floskula i „crnih balona“ o Srbima i RS.

Autor: Ž. Do.

Ostavi poruku