Ратни начелник Требиња Божидар Вучуревић рекао је данас да очекује да ће у току ове седмице, „након 121 дана ропства“, бити донесена коначна одлука о његовом случају.

„Овдје су од почетка постојала три правца. Један је слобода, други испорука матичној држави БиХ, а трећи правац је изручење Хрватској што би значило сигурну мученичку смрт, а што се не смије десити, у то сам сигуран“, изјавио је Вучуревић.

Он је додао да нема разлога да буде испоручен Хрватској и да му је сасвим свеједено хоће ли то бити БиХ или ће ићи кући.

„Да се ово десило неком Хрвату у Хрватској они би само казати да је оптужница непотпуна, да нема убједљивих доказа и завршен посао. Међутим, ми Срби то радимо другачије и као да молимо Хрвате да појачају оптужницу“, нагласио је Вучуревић.

Према његовим ријечима, хрватска оптужница је склепана, празна и срамна, и коју у сваком тренутку може оборити.

„Ни тужиоци Хашког трибунала нису нашли ни најмање разлоге да подигну оптужницу против мене“, каже Вучуревић и истиче да су га у хрватској оптужници оптужили за исте оне гранате које је признао адмирал ЈНА Миодраг Јокић.

Он каже да је пријатно изненађен и захвалан за велику подршку разних удружења, друштава, многобројних странака из Републике Српске и Србије, Српске православне цркве, амабасадору БиХ у Србији Бориши Арнауту, као и многим другим угледним људима.

„Једино нисам захвалан држави БиХ, ако је то уопште држава, јер проводи селективну политику. Док милионе марака дају за одбрану ухапшених Хрвате, мене још нико није питао ко ће финансирати адвокате и мој боравак у Београду, као и друге трошкове“, истиче Вучуревић.

Говорећи о здравственом стању, Вучуревић је рекао да се осјећа одлично, посебно што је сигуран да ће доказати истину.

„Ја се овдје не браним, ја нисам био ни у затвору ни у притвору већ у ропству“, нагласио је Вучуревић, поручујући да је свако дужан да допринесе очувању РС.

Вучуревићу је 17. јуна укинут притвор у Београду у којем је провео два и по мјесеца и пуштен је да се брани са слободе у даљем току екстрадиционог поступка, који је против њега покренут по молбама за изручење Хрватске и БиХ.

Ратни градоначелник Требиња налази се у једном хотелу у Београду и због забране напуштања територије Србије одузета су му документа, а сваког понедјељка и четвртка мора се јављати суду.

Вучуревић је ухапшен 4. априла на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику на основу потјернице коју је за њим расписала Хрватска због ратних злочина почињених током артиљеријског гађања Дубровника. Недјељу дана касније захтјев за његово изручење поднијела је и БиХ због наводних злочина у Требињу.

Извор: СРНА

Ostavi poruku