Премијер Косова Хашим Тачи на састанку иза затворених врата са посредником ЕУ за преговоре Приштине и Београда Робертом Купером изјавио је да су „поштовања устава, скупштинске декларације о дијалогу и интегритет земље црвене линије о којима се неће преговарати са српским властима“.

Тачи је  истакао да су „питања царинских пунктова 1 и 31 егзистенцијална питања за Косово, док су за Србију то питања која се тичу предизборне политичке игре“.

Тачи је одбацио могућност подјеле Косова јер би, према његовој оцјени, отварање питања граница Косова значило отварање питања граница у цијелом региону, саопштено је из Тачијевог кабинета.

Инфо-служба у штуром саопштењу наводи да је Тачи Куперу пренио спремност и одлучност владе Косова за европске интеграције, али да се то не може постићи уколико Косово не добије јасну агенду из Брисела.

Инфо-служба Самосталне либералне странке, која партиципира у Влади Косова, такође је само саопштила да се Купер у краћем разговору састао са предсједником ове транке Слбоданом Петровићем, иначе Тачијевим замјеником и министром за локалну администрацију.

Тачи је рекао да је посреднику ЕУ за преговоре Приштине и Београда Роберту Куперу пренио очекивање да ће Еулекс у потпуности подржати устав Косова, владавину закона и реда, „за коју се Влада залаже и на шта се обавезала ЕУ слањем Мисије на Косово“.

„Казао сам да ми желимо да се то што прије деси, да Еулекс буде успјешан али да се тај успјех може постићи само заједничким дјеловањем са државним институцијама Косова“, рекао је Тачи на ванредној сједници косовске Владе послије његовог састанка са Купером.

Извор: Срна

Ostavi poruku