Поручник Војске Србије (ВС) Александар Дишовић завршио је осмомјесечни курс у специјалним јединицама војске САД, и један је од 36 странаца који је добио прилику да понесе „зелену беретку“, симбол статуса и војничког престижа америчких специјалаца, пише магазин “Одбрана“ у новом броју.

На том курсу изабрали су га за најбољег, током завршне вЈежбе командовао је тимом који је најефикасније извршио задатак, а командант Школе за специјално ратовање одликовао га је медаљом за заслуге.

Обука у „зеленим береткама“ састојала се у неколико фаза, почевши од тронедјељне падобранске у Форт Брагу, а послије тога Дишовић је упућен у базу Команде за специјалне операције 82. ваздушно-десантне дивизије у Форт Брегу, на наредни ниво оспособљености.

Завршна вежба трајала је мјесец дана, а тактичка ситуација је, према ријечима Дишовића, предвиђала да се тим од 12 специјалаца, на чијем челу је био, убаци у замишљену непријатељску комунистичку земљу Борова“.

Дишовићев тим је, приликом напада на непријатељски логор најууспјешније извршио задатак, а он је, на свечаности поводом додјеле диплома, поред беретке, добио и јарборо нож, који је статусни симбол припадника „зелених беретки“.

Извор: Вести онлине

Ostavi poruku