Nizom manifestacija od danas do 7. avgusta biće obilježeno 16 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Manifestacije organizuje Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a dodatne sadržaje Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

Program obilježavanja počinje u 20.30 časova paljenjem svijeća za stradale Srbe ispred banjalučkog Sabornog hrama Hrista Spasitelja, a od 20.45 časova slijedi obraćanje zvaničnika i duhovno-umjetnički program.

U hramu Svete Trojice u Banjaluci sutra u 11.00 časova biće služen parastos poginulim civilima i vojnicima, a u 11.40 časova biće obavljeno polaganje cvijeća na groblju „Sveti Pantelija“.

U petak, 5. avgusta, u 10.00 časova u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti RS biće održan okrugli sto o temi „Zločin i kazna povodom ratova na prostoru bivše SFRJ“.

U subotu, 6. avgusta, u 10.00 časova u crkvi u Novom Gradu biće služen parastos za stradale, te zapaljene svijeće i položeno cvijeće na mostu, a u 12.15 časova u Svodni će biti služen parastos kojem će predhoditi polaganje vijenaca.

Parastos će biti služen i na Janjilama kod Petrovca 7. avgusta kada će otkriven metalni krst kao sjećanje na Srbe koji su u egzodusu iz Republike Srpske Krajine stradali na Petrovačkoj cesti.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović podsjetio je da su za zločine u „Oluji“ i poslije te akcije pred Haškim tribunalmom osuđeni hrvatski generali Ante Gotovina na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora i dodao da se, prema sadašnjim informacijama, haško tužilaštvo neće žaliti na presudu.

Velimirović je rekao da je akciji „Oluja“ prethodila „splitska deklaracija“ koju su potpisali Franjo Tuđman, Krešimir Zubak, Alija Izetbegović i Haris Silajdžić, a kojom je trebalo legalizovati raniji ulazah Hrvatske vojske na područje BiH, kao druge države, a koja je ranije zauzela područja Glamoča i Grahova.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS za zločine počinjene nad Srbima prije, tokom i nakon „Oluje“ podnijelo je obrađene i dokumentovane izvještaje Tužilaštvu BiH koje još nije reagovalo.

Akcija „Oluja“ počela u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja sjeverne Dalamcije, Korduna, Like i Banije. Potom su hrvatske snage, uz odobrenje i podršku NATO-a, a u sadejstvu sa HVO i Armijom BiH, izvršile agresiju na ta područija koja su bila pod zaštitom UN.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku