Kosovski Srbi postavili su krst visok sedam metara na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška, u mjestu Rudare, opština Zvečan.

Krst metalne konstrukcije postavljen je sinoć na sredini magistrale.

Srbi na barikadama kažu da bi krst trebalo da osvješta episkop raško-prizrenski Teodosije.

Predstavnici Vlade Srbije sastali su se sinoć sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom u blizini vojnog kampa „Nord Hil“ između sela Slatina i Leposavić na sjeveru Kosova.

Iz KFOR-a je saopšteno da je ovaj susret imao funkciju „neformalne razmjene mišljenja“ tokom kojeg je postignut dogovor da se sastanak danas ponovi.

Srbi su na putu u Slatini, prije ovog susreta, uklonili barikadu nakon što je su im se na zahtjev Bilera obratili srpski pregovarači.

Uklanjanje barikade bio je Bilerov uslov  da prihvati razgovor sa predstavnicima vlasti iz Beograda, navodi se u saopštenju.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da bi razgovori sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom mogli da budu nastavljeni tokom dana i da će tada srpska strana iznijeti konkretne prijedloge.

Bogdanović je rekao da su sinoćnji razgovori sa predsjednicima opština na sjeveru Kosova bili konstruktivni, kao i da su svi predstavnici Srba na Kosmetu spremni da dijalogom riješe probleme.

Šef Pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da je sinoćnji razgovor sa Bilerom bio koristan i konstruktivan.

Bogdanović i Stefanović su istakli da njihovo prisustvo na Kosmetu nije u funkciji da nekoga provociraju, nego da pomognu u pronalaženju rješenja i pokušaja smirivanja situacije.

Ostavi poruku