SHARE

Припадници Судске полиције БиХ који обезбјеђују и контролишу улаз у зграду Суда БиХ у Сарајеву јуче ујутро открили су да се у пакету послатом из Жепча, адресираном на предсједника Суда Медџиду Кресо, налази ручна бомба кашикара, потврђено је у полицији.

У Суду су рекли да им је познато ко је послао пакет са бомбом, али да због даље истраге не могу да саопште његово име.

До затварања овог броја “Гласа Српске” нико није могао потврдити о коме је ријеч и да ли је та особа јуче ухапшена.

– Бомба је откривена приликом скенирања пакета на улазу у Суд, послије чега је позвана екипа за контрадиверзиону заштиту Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево која је потврдила да је ријеч о ручној бомби кашикари – речено је “Гласу Српске” у Служби за односе са јавношћу Суда.

Додали су да је пакет послат редовном поштом, а преузео га је њихов курир у Сарајеву и донио у Суд.

Истрагу о овом догађају преузело је Тужилаштво БиХ, урађена је форензичка анализа, а са пакета су изузети отисци прстију.

У Суду су казали да се Кресо у моменту достављања бомбе није налазила на радном мјесту, али када је чула за догађај, дошла је на посао.

У истрагу јучерашњег догађаја од почетка су биле укључене готово све полицијске институције у БиХ, SIPA која иначе обезбјеђује предсједника Суда БиХ, Федерална управа полиције и МУП Кантона Сарајево.

На мјесто догађаја је изашао и дежурни кантонални тужилац, али је предмет у међувремену уступљен Државном тужилаштву.

У Тужилаштву БиХ су рекли да је јуче у јутарњим часовима дежурни тужилац заједно са припадницима МУП-а Кантона Сарајево и Државне агенције за истраге и заштиту SIPA обавио увиђај и наредио да се предузму све мјере да би се што прије пронашла особа која је послала бомбу.

Припадници SIPA јуче су претресали објекте на подручју Зеничко-добојског кантона за које се претпоставља да их је користило лице које је послало пакет-бомбу у Суд.

ВСТС

Високи судски и тужилачки савјет БиХ најоштрије је осудио покушај достављања експлозивне направе у зграду Суда БиХ, односно комплекса правосудних институција БиХ у којем се, осим Државног суда и тужилаштва, налази и ова институција.

– Ово је још један у низу напада, застрашивања и притисака на правосуђе и носиоце правосудних функција у БиХ, што се најоштрије осуђује и тражи се од надлежних органа да што хитније пронађу починиоце наведеног кривичног дјела и да га приведу правди – навели су из ВСТС-а.

SHARE

Оставите одговор