Pripadnici Sudske policije BiH koji obezbjeđuju i kontrolišu ulaz u zgradu Suda BiH u Sarajevu juče ujutro otkrili su da se u paketu poslatom iz Žepča, adresiranom na predsjednika Suda Meddžidu Kreso, nalazi ručna bomba kašikara, potvrđeno je u policiji.

U Sudu su rekli da im je poznato ko je poslao paket sa bombom, ali da zbog dalje istrage ne mogu da saopšte njegovo ime.

Do zatvaranja ovog broja „Glasa Srpske“ niko nije mogao potvrditi o kome je riječ i da li je ta osoba juče uhapšena.

– Bomba je otkrivena prilikom skeniranja paketa na ulazu u Sud, poslije čega je pozvana ekipa za kontradiverzionu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koja je potvrdila da je riječ o ručnoj bombi kašikari – rečeno je „Glasu Srpske“ u Službi za odnose sa javnošću Suda.

Dodali su da je paket poslat redovnom poštom, a preuzeo ga je njihov kurir u Sarajevu i donio u Sud.

Istragu o ovom događaju preuzelo je Tužilaštvo BiH, urađena je forenzička analiza, a sa paketa su izuzeti otisci prstiju.

U Sudu su kazali da se Kreso u momentu dostavljanja bombe nije nalazila na radnom mjestu, ali kada je čula za događaj, došla je na posao.

U istragu jučerašnjeg događaja od početka su bile uključene gotovo sve policijske institucije u BiH, SIPA koja inače obezbjeđuje predsjednika Suda BiH, Federalna uprava policije i MUP Kantona Sarajevo.

Na mjesto događaja je izašao i dežurni kantonalni tužilac, ali je predmet u međuvremenu ustupljen Državnom tužilaštvu.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je juče u jutarnjim časovima dežurni tužilac zajedno sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA obavio uviđaj i naredio da se preduzmu sve mjere da bi se što prije pronašla osoba koja je poslala bombu.

Pripadnici SIPA juče su pretresali objekte na području Zeničko-dobojskog kantona za koje se pretpostavlja da ih je koristilo lice koje je poslalo paket-bombu u Sud.

VSTS

Visoki sudski i tužilački savjet BiH najoštrije je osudio pokušaj dostavljanja eksplozivne naprave u zgradu Suda BiH, odnosno kompleksa pravosudnih institucija BiH u kojem se, osim Državnog suda i tužilaštva, nalazi i ova institucija.

– Ovo je još jedan u nizu napada, zastrašivanja i pritisaka na pravosuđe i nosioce pravosudnih funkcija u BiH, što se najoštrije osuđuje i traži se od nadležnih organa da što hitnije pronađu počinioce navedenog krivičnog djela i da ga privedu pravdi – naveli su iz VSTS-a.

Ostavi poruku